Er bestaan verschillende manieren waarop ik voor jou kan proeflezen. Hieronder zal ik de verschillende manieren op een rijtje zetten.

 

1. Inhoudelijk

- Hierbij kijk ik naar hoe het verhaal zich ontwikkelt. Zitten er nog plotholes in, gebeurt er iets raars met de personages wat niet klopt, loopt het verhaal lekker door, leest het fijn weg. Hierbij kan ik ook op bepaalde aspecten letten, dus bijvoorbeeld alleen op een specifiek plotpunt of een specifiek personage.

 

2. Woordelijk

- Hierbij kijk ik naar hoe de zinnen lopen. Klopt de zinsopbouw, staan er nog spellingsfouten in of grammaticale fouten, staan er stijlfouten in (dan heb ik het niet over opzettelijke stijlfiguren). Ook hier kan ik op bepaalde aspecten letten en niet op het geheel, dus bijvoorbeeld alleen op stijlfouten of alleen op spellingsfouten.

 

3. Inhoudelijk en woordelijk

- Hierbij kijk ik naar alles in het manuscript. Ik zal op zowel de pure taal letten als op hoe het verhaal zich ontwikkelt. Natuurlijk kan dit ook met bepaalde aspecten van het verhaal, dus bijvoorbeeld alleen spellingsfouten en een specifiek personage.

 

4. Hoofdstuk gericht

- Hierbij heb je geen volledig manuscript, maar misschien het eerste hoofdstuk of de eerste paar hoofdstukken waar je feedback op wil hebben. Misschien omdat je niet hoe je verder moet schrijven of omdat je wil weten of het een beetje pakkend is. Hierbij kan ik ook weer specifiek letten op wat voor feedback jij graag wil hebben.

 

5. Anders

- Heb jij iets anders geschreven waar jij graag op een bepaalde manier feedback op wil hebben? Laat het mij weten en ik zal kijken of ik het zou kunnen voorzien van feedback.