Uit as herrezen

Gepubliceerd op 12 december 2022 om 15:00

Titel: Uit as herrezen

Auteur: Valentijn Ringelberg

Serie: De raad van Vha`rhymn, deel 3

Uitgeverij: Cauldron books

Genre(s): Fantasy, young adult, diversiteit, lgbtq+

Mijn rating: 4/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: Voorbij het Wederwoud (deel 1) Hij die niet bestaat (deel 1.5), Als het duister roept (deel 2), Eeuw van de Vhéi (deel 2.5), Het land der runen (2023), Ondine, Susan, Het ongrijpbare leven van Theodora Mol

Vind Valentijn Ringelberg hier:

Het verhaal:

Uit as herrezen is het derde en laatste deel in het verhaal van Phaun, als je de voorgaande delen (Voorbij het Wederwoud en Als het duister roept) nog niet hebt gelezen, zou ik je aanraden dat eerst te doen, aangezien hierin spoilers kunnen komen voor de voorgaande delen. Nu Phaun weg is bij Fulsur Piek en weer terug is gekomen in het Wederwoud, komt ze erachter dat het leven helemaal veranderd is en ziet ze in dat zij degene is die het Wederwoud en alles eromheen weer een fijne en veilige plek kan maken. Ze blijft dus niet lang thuis, maar gaat er al snel weer vandoor als ze wordt opgehaald door een groep die met haar wil vechten. Phaun ziet wel in dat ze dit niet alleen kan en dus trommelt ze allemaal oude bekenden op om haar te helpen dit te winnen. Maar een onverwachte ontdekking van de Rode Orde maakt het allemaal een stuk ingewikkelder dan ze eerst dachten.

 

De personages:

In dit boek volg je nog steeds Phaun, maar kom je ook veel personages weer tegen uit de eerdere delen. Ook komen er een paar nieuwe personages aan bod, die meteen goed en stabiel worden neergezet. Doordat je wel al weet en weet hoe de soort van die nieuwe personages leest, is het niet zo moeilijk om te wennen aan hun gebruiken. Het grootste deel van de cast ken je al en hoef je dus niet te leren kennen. Je weet al hoe ze zich gedragen en je komt alleen nog maar meer over ze te weten. Je ziet wat nieuwe kanten van verschillende personages en ze krijgen zo alleen maar meer diepgang. Doordat je het merendeel van de personages al kent, is het niet zo erg dat dit verhaal een hele grote cast bezit. Je kan ze namelijk goed uit elkaar houden, ook doordat elke cultuur in deze wereld eigen gebruiken heeft die ze helemaal eigen maakt.

 

Mijn mening:

Ik las dit boek bijna  meteen achter deel 2 aan en daardoor zat ik nog lekker in het verhaal toen ik begon met lezen. Hierdoor was het voor mij ook niet moeilijk om weer met Phaun mee te gaan op reis en wist ik nog precies wie nou wie was en wat alle posities van de personages in het verhaal waren. Ik was echt heel erg benieuwd wat dit laatste deel zou brengen en wat voor conclusie er uit zou komen nu ik wist dat in dit deel haar verhaal zou aflopen.

Ik heb echt genoten van het lezen van dit deel, de schrijfstijl was weer lekker vlot en bracht de spanning op een goed niveau met zich mee. Verder vond ik het super leuk om alle oude, bekende gezichten terug te zien en met iedereen naar het einde te gaan. Er waren personages die me verbaasden aan deze kant van het verhaal te staan, maar ik vond het echt super leuk om te lezen hoe alle verschillende stammen met elkaar gingen samenwerken om de Rode Orde tegen te houden.

Het enige minpuntje wat ik ontdekte in dit boek was dat toen ik het einde van het boek naderde, het verhaal voor mij nog helemaal niet dichtbij het einde was. Ik begon een beetje bang te worden hoe het zou gaan eindigen, terwijl voor mijn gevoel ik nog maar op de helft van het verhaal zat en het boek nog maar een paar pagina's had. Het einde was voor mij ook iets te abrupt en een kleine anticlimax. Dit had ik misschien iets anders willen zien? Ik vond dat het gevecht voor mijn gevoel uiteindelijk tien seconden was, waarin eigenlijk niets gebeurde, maar ineens iedereen verslagen was. Nou weet ik zelf ook niet per se hoe ik het anders had willen zien, maar ik weet wel dat ik ergens andere verwachtingen had gekregen en een beetje teleurgesteld was over het einde.

Wat ik wel heel mooi vond was dat Phaun in haar dromen de andere Vhéi soms sprak en op het laatst iedereen die ze verloren had. Ik vond dit echt heel mooi en emotioneel geschreven en zal dat moment ook nog heel lang goed blijven onthouden. Buiten die hele kleine teleurstelling op het einde vond ik deze hele trilogie super leuk om te lezen. Ik heb heel erg genoten van alle personages en ben dan ook nog heel benieuwd naar het laatste boek in de reeks met allemaal informatie erin.

Al met al vond ik dit een leuke afsluiter van Phauns verhaal en heb ik genoten om deze reis met haar te mogen maken. Ik vind het dan ergens ook zeer jammer dat de trilogie nu voorbij is. Nog één boek en dan is de hele serie compleet. Ik kan niet wachten.

 

Conclusie:

Uit as herrezen is een mooi laatste deel uit een trilogie, die heel mooi is uitgewerkt met drie andere boeken die meer achtergrond informatie geven van de wereld waarin alles zich afspeelt. De schrijfstijl neemt je weer meteen mee in het verhaal en ook de actie zit er gelijk in. Dit deel doet niet onder aan de andere delen en sluit het verhaal op een mooie manier af. Deze hele trilogie is echt een aanrader voor iedereen die eens een fantasy van eigen bodem wil lezen, die een ontzettend diverse cast bezit.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes uit het boek:

"Ik klemde mijn kiezen op elkaar, me één ding heel scherp realiserend: de geschiedenis mocht zich niet blijven herhalen. Vha’Rymn moest een veilige thuishaven worden. En ik als Vheí was daar verantwoordelijk voor."

- Valentijn Ringelberg, Uit as herrezen

 

{Dit boek betreft een recensie-exemplaar, waarvoor dank naar de uitgeverij, dit beïnvloedt mijn mening echter niet}


«   »