Verguld

Gepubliceerd op 4 januari 2023 om 15:00

Titel: Verguld

Originele titel: Gilded

Auteur: Marissa Meyer

Serie: Verguld, deel 1

Uitgeverij: Blossom books

Genre(s): Hertelling, fantasie, ya

Mijn rating: 4/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: The lunar chronicles, Renegades, Harteloos, Vervloekt (deel 2)

Vind Marissa Meyer hier:

Het verhaal:

Verguld volgt het verhaal van Serilda, zij woont bij haar vader, de molenaar, en zelf helpt ze wat mee op de dorpsschool. Serilda heeft niet echt het geluk aan haar kant staan, doordat ze hele bijzondere ogen heeft en de rest van het dorp denkt dat zij alleen rampen naar het dorp toebrengt. De enige mensen die niet voor haar weglopen of haar ontwijken, zijn vijf kinderen van de school. Zij hangen graag bij Serilda rond en vinden het vooral leuk om naar haar verhalen te luisteren. Want daar is Serilda goed in. Het vertellen van verhalen, al worden de woorden die haar mond verlaten door de andere dorpsbewoners altijd als leugens gezien. Als op een nacht van de wilde jacht Serilda besluit om twee mosmeisjes te helpen en een verhaal op te hangen tegen de Erlkönig, verandert haar leven op een manier die ze nooit had kunnen bedenken.

 

De personages:

In Verguld volgen we voornamelijk Serilda die al meteen heel stevig wordt neergezet. Het is vrijwel meteen duidelijk wat voor soort personage ze is en hoe ze naar de wereld kijkt. Al vrij snel ontmoeten we ook andere mensen die belangrijk zijn in haar leven en mensen die ze liever ziet verdwijnen. Ook wordt haar band met de vijf kinderen meteen duidelijk en wordt dat ook zeer sterk neergezet. Het verhaal begint even rustig met het leren kennen van Serilda en haar leven in het dorp, maar al vrij snel komen we in de andere wereld terecht. De wereld waar Serilda altijd verhalen over vertelde.

De Erlkönig en zijn gevolg worden ook heel goed neergezet en het valt meteen op waar zij voor staan en ook hoe Serilda over ze denkt. Al zitten we natuurlijk niet in het hoofd van de Erlkönig en weet je niet precies wat die allemaal van plan is. In dat kasteel ontmoet Serilda ook Gold, een jongen die niets weet van zijn verleden, maar zeer bereid is om Serilda te helpen. En Serilda spreekt met zichzelf af om uit te vinden wie Gold echt is en wat er allemaal in Adalheid is gebeurd.

 

Mijn mening:

In het begin moest ik echt even in het boek komen, maar al vrij snel wilde ik weten hoe het verhaal van Serilda verder zou gaan en wat nou het werkelijke verhaal is van wat er allemaal is voorgevallen daar in het kasteel. Ik vloog door het boek heen en na de laatste twist was ik ontzettend blij dat ik meteen door kon met deel 2.

De schrijfstijl van de auteur is ontzettend mooi om te volgen en hoewel dit mijn eerste boek van deze auteur is, weet ik nu al vrij zeker dat ik de rest ook zal gaan lezen. Ik vind echt dat deze auteur super mooi schrijft en vindt de retelling nu al ontzettend mooi neergezet. Ik vind het verhaal super leuk in elkaar zitten en heb eigenlijk geen dingen die ik veel minder vond.

Hier en daar vond ik het verhaal misschien een beetje wat uitgerekt en had ik wat sneller antwoorden of nieuwe actie willen zien, maar voor de rest vond ik het een top boek. En in het begin zag ik ook de chemie tussen Gold en Serilda niet zo, al snap ik wel dat de auteur voor zoiets snels heeft gekozen. Vooral met de achtergrond van Gold en ook wel door hoe het personage van Serilda is. Verder vond ik dat de auteur alle personages goed op een mooi tempo voorstelde en je als lezer ook genoeg tijd had om ze echt te leren kennen. Ook vond ik het leuk dat sommige personages toch anders bleken te zijn dan dat ze eerst werden neergezet (door de gedachten van Serilda).

Ik ben dan ook ontzettend benieuwd wat deel 2 allemaal zal brengen en hoe het zal aflopen met Serilda, Gold, de Erlkönig en de anderen natuurlijk.

 

Conclusie:

Verguld is een geweldig boek voor iedereen die van hervertellingen van sprookjes houdt. Het eerste deel zit al zeer sterk in elkaar en bouwt mooi op naar een sterk einde in deel 2. Het boek kent genoeg twisten en dat houdt het boek zelfs leuk als je het sprookje al van alle kanten kent.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes uit het boek:

"Maar elk verhaal kent twee kanten. De held en de schurk. De duisternis en het licht. De zegen en de vloek. En wat de molenaar niet had geweten, was dat de godheid van verhalen tevens de godheid van leugens is. Een goddelijke bedrieger."

- Marissa Meyer, Verguld.


«   »