Schaduw in het vuur

Gepubliceerd op 20 januari 2023 om 15:00

Titel: Schaduw in het vuur

Originele titel: A shadow in the ember

Auteur: Jennifer L. Armentrout

Serie: Flesh and fire, deel 1

Uitgeverij: Zomer & Keuning

Genre(s): Fantasy, romantiek

Mijn rating: 5/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: Veel, op de website van de auteur, kun je alle titels vinden.

Vind Jennifer L. Armentrout hier:

Het verhaal:

Schaduw in het vuur is het eerste deel van de nieuwe "flesh and fire" serie. Deze serie is nauw verwant (een soort prequel serie) aan de "blood and ash" serie en de auteur heeft aangegeven dat je deze twee series door elkaar heen kan lezen om de hele wereld een extra laag te geven. Schaduw in het vuur zou je dan lezen nadat je 'Kroon van gouden beenderen' hebt gelezen. De hele leesvolgorde is te vinden op de website van de auteur in de FAQ.

Schaduw in het vuur volgt het verhaal van Sera (Seraphena) die als de uitverkorene wordt klaargemaakt om de gemalin van de oergod van de dood te worden. Deze zodanig te verleiden en wanneer de oergod eenmaal verliefd op haar is, hem te doden. Dit alles om haar volk te redden van de Rot die de hele natuur aantast en ervoor zorgt dat er steeds meer te kort aan voedsel is. Het koninkrijk is stervende en zij is de persoon die dat moet tegenhouden.

Dit doel heeft zij haar hele leven te horen gekregen, zelfs wanneer ze is afgewezen door de oergod van de dood. Sera besluit zelf wat dingen te ondernemen in haar leven en zich niet altijd aan de regels te houden waar ze zich aan zou moeten houden. Wanneer ze toch mee wordt genomen door de oergod en erachter komt dat ze hem al eerder heeft gezien, beseft Sera dat hij eigenlijk heel anders in elkaar zit dan ze eerst dacht. Hij maakt een passie in haar los die ze nog nooit had gevoeld. Maar er is ook altijd nog het doel om haar koninkrijk te redden.

 

De personages:

Sera (Seraphena) is de hoofdpersoon in dit verhaal en je volgt het verhaal ook vanuit haar point-of-view. Hierdoor lees je als lezer ook haar gedachten en weet je dus van alles over de wereld, maar ook niet alles. Je weet precies wat Sera ook allemaal weet. Dit maakt het leuk wanneer je naar nieuwe plekken gaat, aangezien je dan samen met haar nieuwe dingen leert. Sera wordt als een heel sterk personage neergezet, die in haar hoofd ook best weleens onzeker en bang kan zijn. Ze heeft niet voor dit lot gekozen en heeft daar echt nog weleens moeite mee. Sera is er ook best goed in geworden om haar gevoelens in bepaalde situaties uit te zetten en zichzelf helemaal leeg te maken, zodat wat ze gaat doen haar niets zal doen. Als lezer word je dan ook helemaal in dit proces meegenomen.

Sera is niet snel echt angstig te maken en dat werkt nog weleens op de zenuwen van mensen. Zoals bijvoorbeeld bij Ash.

Ash is iemand die Sera al vrij vlot in het verhaal ontmoet en die bepaalde dingen in haar losmaakt die ze niet had verwacht. Ash is het niet gewend om veel tegenspraak te krijgen en Sera is niet bang om tegen hem in te gaan. Of om hem te steken met een dolk. Ze komt Ash vaker tegen dan haar lief is, maar ze wil hem eigenlijk ook zien als hij er niet is.

Naast deze twee, de belangrijkste personages, zie je doorheen het verhaal nog meer personages verschijnen en ook weggaan. Ook kom je (baby) draecken tegen (draken die ook een mensenvorm hebben) en verschillende goden.

 

Mijn mening:

Ik vind de Blood and Ash serie al helemaal geweldig en ik kon dan ook echt niet wachten om weer verder te lezen in deze wereld. Ik vind het nu ook vrij jammer dat het volgende deel van deze "combi serie" pas in april uitkomt in het Nederlands. Het is dat ik het niet leuk vind om midden in een serie van taal te wisselen met lezen, maar de neiging om het te doen is er.

Dit boek had mij ook al meteen te pakken en ik heb ook echt van bijna elke bladzijde genoten met lezen. Ik had meteen een band met verschillende personages en verafschuwde andere personages. Ook vond ik het ontzettend leuk om eens van een andere kant te zien hoe personages zijn die je al kent van 'de kroon van gouden beenderen'. Ik kreeg echt nieuwe inzichten en snap van sommige dingen nu beter hoe het daar ook in elkaar zit. Ook al zit ik ook nog wel met wat vragen (maar volgens mij weet ik wel een paar antwoorden als ik weer ga terugbladeren in de eerste drie delen van de Blood and Ash serie).

De eerste tijd in het Godenrijk ontmoette je veel personages en ik had soms wat moeite met even schakelen wie nou precies wie was. En ook op het einde was ik eigenlijk alweer vergeten welke goden nou op bezoek kwamen (Geen spoilers: als je het hebt gelezen, weet je het). Dit omdat ze in het begin wel belangrijk waren, maar in het middenstuk vergeten werden. Dit vond ik ergens wel jammer, omdat het een vrij groot deel van het plot wel was voor mijn gevoel. Al waren de dingen die ik wat minder vond echt hele kleine dingen en miste ik geen grote dingen.

Ik vond de baby draecken ook echt zo leuk om over te lezen. Persoonlijk vond ik ze een top toevoeging aan het verhaal. Ze maakten sommige scènes net wat luchtiger en brachten tussendoor ook even een lach op je gezicht. Ze waren een goede opvulling tussen de heftigere scènes.

Het einde vond ik echt verschrikkelijk, niet omdat het slecht was, maar omdat ik niet meteen door kon lezen. Nu heb ik wel enigszins een vermoeden wat er gaat gebeuren, want dat wordt in de andere serie wel duidelijk. Maar de weg er naartoe en wat er onderweg gebeurt waardoor dingen zijn zoals ze in de toekomst zijn, zijn nog een grote verrassing. Ik kan echt niet wachten om weer verder te lezen en hoewel het boek meer dan 600 pagina's had, voelde het niet zo dik. Ik vloog echt veel te snel door het verhaal heen.

Dus nu is het wachten op april zodat ik verder kan lezen met deel 4 van Blood and Ash. Om daarna weer even te wachten en te kunnen terugkeren naar deze personages, die ik ook echt al in mijn hart heb gesloten.

 

Conclusie:

Schaduw in het vuur is sowieso al het perfecte boek voor iedereen die heeft genoten van de eerste delen van de Blood and Ash serie, maar ook voor iedereen die fantasy helemaal geweldig vindt. Het boek bevat van alles wat, hevige gevechten, steamy scènes, (baby) draecken en emotionele scènes. Ik raad je wel aan om deze serie samen met de Blood and Ash serie te lezen, zodat je echt de hele belevenis krijgt.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes:

"I know what I am. I’ve always known. I am one of the worse sort. A monster … But don’t you ever tell me how I feel."

- Jennifer L. Armentrout, Schaduw in het vuur

 

{Dit boek betreft een recensie-exemplaar, waarvoor nogmaals dank naar de uitgeverij, dit beïnvloedt mijn mening echter niet}


«   »