Rooie Rover

Gepubliceerd op 18 september 2023 om 15:00

Titel: Rooie Rover

Originele titel: Rouge Matou

Auteur en illustrator: Éric Battut

Uitgeverij: De eenhoorn

Genre(s): Kinderen, prentenboek, dieren, vriendschap

Mijn rating: 4/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: Op goodreads kun je alle boeken van deze auteur vinden.

Vind Éric Battut hier:

Het verhaal:

Rooie Rover is een kater die graag op avontuur gaat. Op een dag vindt hij een ei, maar hij besluit hem niet direct op te eten, want een vogeltje is veel lekkerder dan een ei. Als het ei is uitgekomen, besluit Rooie Rover het vogeltje eerst groter te laten worden. Een grote vogel is immers lekkerder dan een kleine vogel. Naarmate de tijd verstrijkt, raken de twee aan elkaar gehecht en worden ze zelfs vrienden. Een vriendschap tussen een kat en een vogel, terwijl de kat eerst de vogel op wilde eten.

 

De personages:

Dit verhaal volgt de rode kater, Rooie Rover. Hij is ontzettend nieuwsgierig en dat lijdt hem altijd door het bos en de weiden heen. Als Rooie Rover een ei vindt, besluit hij hem uit te broeden om de vogel op een dag op te eten. Katten eten immers vogels. Alleen verandert Rooie Rover, hij raakt gehecht aan de vogel en besluit hem toch niet meer op te eten.

De vogel groeit op bij Rooie Rover en weet niet beter dan dat die bij hem hoort. De vogel is bij Rooie Rover uit het ei gekomen en later door Rooie Rover gevoerd. Natuurlijk belooft de vogel dan ook om steeds terug te blijven komen bij Rooie Rover, het is immers diens thuisbasis geworden.

 

Mijn mening:

Rooie Rover is een ontzettend mooi prentenboek. De illustraties zijn super mooi vormgegeven en vertellen op zichzelf het verhaal al. De illustraties zijn super duidelijk en grof, wat het zelfs voor de allerjongsten herkenbaar maakt. De tekst die steeds aan de linkerkant op een witte pagina staat, ondersteunt de illustraties goed en bevat mooie, vloeiend lopende zinnen. De stukjes zijn kort, maar bevatten toch alle benodigde informatie voor het verhaal.

Er zaten een paar woorden in het boek, die nu onder een ander synoniem zouden gaan in een verhaal. Al haalt dat de fantasie en beleving niet weg. Het viel mij pas op, toen ik echt goed naar de tekst keek. Het boek is natuurlijk ook niet het meest recente en het is ook zeker niet storend, naar mijn mening. Het is ook een beetje jammer dat het boek niet meer als nieuw verkrijgbaar is.

Buiten die (volgens mij twee) woorden, is het boek naar mijn mening echt geweldig om (voor) te lezen. Het prentenboek is echt ontzettend leuk om te lezen en bevat ook nog wat belangrijke elementen over vriendschap en beloften. Soms brengen de meest onverwachte dingen, de meest leuke tijden met zich mee.

 

Conclusie:

Rooie rover is een ontzettend mooi prentenboek, voor de allerjongsten, maar ook leuk om voor te lezen. Of zelf te lezen natuurlijk als je op latere leeftijd ook nog van prentenboeken houdt. De illustraties zijn ontzettend mooi en duidelijk en vertellen zelf eigenlijk al het verhaal. De tekst erbij is ook mooi geschreven en ondersteunt de illustraties perfect. Dit boek over een onwaarschijnlijke vriendschap tussen twee dieren, bevat ook nog eens belangrijke levenslessen, die ook zeker op jonge leeftijd al overgebracht kunnen worden.

 

Afsluiting met één van mijn favorite quotes:

"Rooie Rover was dolgelukkig. Zijn vriend was teruggekomen, zoals hij had beloofd."

- Éric Battut (Nederlandse vertaling: Bart Desmyter), Rooie rover.


«   »