Als de nacht eindigt

Gepubliceerd op 12 juni 2021 om 15:00

Titel: Als de nacht eindigt

Auteur: Laura Diane

Serie: Als de nacht eindigt, deel 1

Uitgeverij: Clavis

Genre(s): Dystopie, young adult

Mijn rating: 4/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: Als de morgen begint (deel 2), Ivelle, Tussen twee vuren (serie)

Vind Laura Diane hier:

Het verhaal:

Als de nacht eindigt volgt het verhaal van Lya die met haar hele dorp volledig in de nacht leeft. Na een zonnevlam jaren eerder de aarde heeft verwoest was het niet meer mogelijk om overdag buiten te komen. Lya's vader is ernstig ziek, Lya's moeder is alleen maar bezig met het plannen van haar toekomst en zij gaat naar school waar ze het gevoel heeft dat ze het voor niets doet, aangezien ze toch de mijn in moeten om te werken. Lya voelt zich  gevangen in haar eigen huis en voor één keer wil ze ontsnappen van deze plek om net iets meer van de wereld te zien dan wat ze altijd heeft gedaan.

 

De personages:

Lya is het hoofdpersonage in het verhaal. Vroeger keek ze altijd met haar vader naar de sterren, maar nu hij ziek is, staat ze daar alleen voor. Verder wil Lya haar tijd niet verdoen in het donker van de nacht, wachtend totdat ze in de mijn moet werken. Ze wil de wereld zien al is het maar voor één dag. Daarom gaat ze weg.

 

Gwen is één van de beste vriendinnen van Lya. Ze heeft altijd een boekje bij zich waarin ze schrijft. Iets wat je ook als hint aan het begin van het boek voorbij ziet komen. Verder support ze Lya in haar beslissing en besluit ze met haar mee te gaan, om in de nacht toch iets meer van de wereld te zien.

 

Carli is de andere beste vriendin van Lya. Ze is wat voorzichtiger en terughoudender dan Lya en Gwen, waardoor ze er ook niet op staat te springen om weg te gaan. Ze blijf liever daar waar het veilig is bij haar familie.

 

Devan is één van de twee jongens die de drie meiden tegenkomen als ze de nacht verkennen. Hij heeft samen met Walter een eigen plan, die hij omgooit om iets moois te laten zien aan de meiden. Hij en Lya trekken al meer naar elkaar toe, maar ver kan het nog niet gaan, aangezien al hun plannen door een derde partij worden verwoest.

 

Walter is samen met Devan op weg naar hun eigen plan, wanneer Devan beslist om eerst met de meiden ergens anders heen te gaan. Walter is het daar in het begin niet mee eens, maar hij krijgt geen keuze en moet wel mee. Walter doet het meest geheimzinnig over de plannen die hij en Devan hebben, terwijl Devan juist denkt dat ze eerlijk moeten zijn. Iets wat zorgt voor veel onderlinge spanning tussen verschillende personages.

 

Mijn mening:

Ergens in 2020 leende ik dit boek van de bibliotheek, aangezien de titel mij heel nieuwsgierig maakte. Ik had nog nooit iets van dystopie gelezen en had dus ook geen echte verwachtingen naar dit boek. In het begin was het soms wat moeilijk om erin te komen, al kwam dat ergens ook doordat het hele genre voor mij nieuw was, terwijl het aan het einde juist allemaal in sneltreinvaart voorbijging. Het einde van dit boek is iets wat mij daarna altijd is bijgebleven en aan het begin van 2021 ben ik toch de auteur eens gaan opzoeken, waarna ik erachter kwam dat er een deel 2 aan zat te komen. Meteen ben ik de auteur gaan volgen, iets wat mij veel meer boeken van Nederlandse schrijvers heeft laten ontdekken, en ben ik met een groepje mensen eerst deel 1 gaan herlezen.

Bij de tweede keer lezen kwam ik sneller en makkelijker in het boek, al heb ik er net zoveel van genoten als de eerste keer dat ik het verhaal las. De personages hebben allemaal zo hun eigen eigenschappen en die kun je goed uit elkaar houden. Verder heeft Laura Diane een hele fijne schrijfstijl waardoor je het verhaal echt als een film aan je voorbij ziet gaan. De scènes, zeker de belangrijke, kon ik echt voor mij zien en ook de dingen die de personages daarbij voelden kwamen goed over. Het enige wat ik net als bij de eerste keer lezen weer tegenaan liep, was dat het verhaal in het begin wat traag op gang kwam en dan super snel ging tegen het einde. Ook waren er wat scènes die van mij iets langer hadden gekund, waardoor je als lezer net iets meer informatie over een bepaald iets krijgt.

Verder vond ik het echt een heel mooi geschreven dystopie verhaal, die in het eerste deel is afgesloten met een grote cliffhanger die je als lezer super nieuwsgierig maakt naar het tweede deel.

 

Conclusie:

Als de nacht eindigt is een heel erg mooi geschreven debuut van Laura Diane. Het is een echt dystopie verhaal die ook een mooie instap is naar het genre als je dystopie wil beginnen te lezen. Laura's schrijfstijl is heel erg mooi beschrijvend, waardoor alles als een film aan je voorbij gaat en je echt het gevoel hebt alsof je naast de personages in het verhaal staat.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes uit het boek:

"'Maar ik geloof dat angst je altijd een keuze geeft,' zegt hij. 'Of je laat je erdoor verlammen of je gebruikt hem als brandstof.'"

- Laura Diane, Als de nacht eindigt


«   »