Zomerburen

Gepubliceerd op 30 juni 2021 om 15:00

Titel: Zomerburen

Auteur: Rianne Robben

Uitgeverij: Blossom books

Genre(s): Contemporary, young adult, diversiteit, lgbtq+

Content warning (wat ook in het boek zelf staat): Dit boek behandelt homofobie en thema's die daaraan gerelateerd zijn.

Mijn rating: 5/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: Deze auteur heeft nog geen andere boeken gepubliceerd.

Vind Rianne Robben hier:

Het verhaal:

In Zomerburen volg je Olivia die haar hele toekomst al heeft uitgestippeld, totdat haar vriendje in zijn eentje naar Australië vertrekt en daarmee hun hele leven overhoop gooit. Helemaal in de war besluit Olivia om de zomer bij haar opa en oma op het platteland in Drenthe door te brengen. Een plek waar ze haar vroegere beste vriendin, en het buurmeisje van haar opa en oma, weer tegenkomt. Ilse laat Olivia van alles zien en zorgt ervoor dat het geen saaie vakantie wordt. Olivia durft met haar ook steeds meer (twijfels) te delen en er groeit een sterke band tussen de twee. Langzaamaan wordt Olivia weer vrolijker, maar ze komt er ook achter dat ze steeds meer aan Ilse denkt in plaats van haar vriendje.

 

De personages:

Olivia is het hoofdpersonage van dit boek en heeft voor zichzelf al een hele toekomst uitgestippeld (eigenlijk op basis van wat haar vriendje wil doen). Samen met haar vriendje wil ze Nederlands gaan studeren, iets wat eigenlijk niemand aan zag komen door haar dyslexie (maar toch, ook die mensen kunnen Nederlands studeren, mits ze het zelf willen, of course). Olivia komt in de zomer (dat haar vriendje dus plotseling naar Australië gaat) terecht op de boerderij van haar opa en oma. Ze heeft eigenlijk geen idee wat ze allemaal kan doen en denkt voornamelijk aan wat haar vriendje op hetzelfde moment doet. Maar daar brengt Ilse, haar beste vriendin van vroeger, verandering in.

Olivia komt soms wat naïef over in het verhaal en is daarnaast ook vrij onzeker en een eeuwige twijfelaar. Dit komt allemaal goed naar voren en je houdt ervan of je vindt het personage helemaal niets. Ilse is daarentegen echt een persoon die altijd vrolijkheid met zich meebrengt. Ze is heel spontaan en weet precies wat ze wil in het leven. En ze heeft ook nog eens een leuke vriendengroep om zich heen.

Naast deze twee komen er nog meer personages aan bod, waarvan sommige mensen zullen zeggen dat het op bepaalde punten net te veel zijn.

Wat wel een leuke toevoeging is, is dat de opa en oma van Olivia in het verhaal soms met het Drentse dialect praten en die woorden en zinnen kun je natuurlijk achterin het boek ook vinden met een Nederlandse vertaling erachter.

 

 

Mijn mening:

Persoonlijk vond ik dit echt een heel erg leuk verhaal om te lezen, wat misschien ook deels kwam omdat het in mijn provincie afspeelt. Zo wist ik natuurlijk precies waar ze precies waren en hoefde ik niet op te zoeken wat de woorden betekenen. Maar het had voor mij ergens misschien ook een negatief punt dat ik het allemaal zo goed ken.

Want hoe leuk het ook was, zag ik natuurlijk ook de dingen die dan niet correct waren. Daarbij laat dit boek het ook voornamelijk zien als een provincie met boeren en kleine dorpjes, waar dus verder ook niets te doen is. Iets waarvan ik heb gezien dat het ook andere lezers opvalt. En ja, dat is dan weer iets minder. Dit had de schrijver wat mij betreft ook anders neer kunnen zetten, want dit is al het beeld wat veel mensen van de provincie hebben en daar heeft de schrijver op deze manier niets aan veranderd. Terwijl er een hele mooie kans lag om dat wel te doen.

Voor de rest vond ik het een heel mooi geschreven verhaal, waar je als lezer echt doorheen vliegt. De schrijfstijl is ontzettend vlot en ook het verhaal van de twee hoofdpersonen wordt mooi neergezet. Het overgrote deel kwam ontzettend realistisch over en zo groeiden verschillende personages ook door het verhaal heen. En kwamen ze terug op uitspraken die ze eerder misschien hadden gedaan.

Hier en daar miste ik soms wel wat diepgang en ook de gesprekken tussen Olivia en Ilse haar lgbtq+ vriendengroep, vond ik niet altijd lekker lezen. Veel van die gesprekken voelden meer als een stroom aan informatie die op je afkwam dan echt een gesprek tussen vrienden. Het las daarom op bepaalde momenten net als een infoboek over de lgbtq+ en problemen die daarbij kunnen komen kijken. Dit had van mij soms wel iets minder gemogen.

Toch blijf ik dit boek echt super tof vinden en raad ik het ook bijna altijd aan. Het boek praat namelijk over belangrijke thema's (ook over bijvoorbeeld twijfels bij een studiekeuze) en het is een sapphic romance van een Nederlandse auteur. Het leest vlot en is op een mooie manier in elkaar gezet. Als je het boek leest zul je je al snel onderwerpen aan een heel aantal  hartverwarmende momenten.

 

 

Conclusie:

Zomerburen is een heel erg mooi en toegankelijk verhaal over een hoofdpersonage die nooit heeft getwijfeld aan diens seksualiteit, maar toch ineens door een ontmoeting het niet meer zeker weet. Deze hele reis is ontzettend mooi beschreven en als lezer zie je de mooie en minder mooie kant voor mensen in de lgbtq+ community. En ook voor mensen, zoals Olivia, die hier nog niet zoveel over weten is dit boek een mooie introductie naar meer van dit soort boeken. Een aanrader voor iedereen die houdt van sapphic boeken, die nog niet weet wat diens seksualiteit is, die meer wil weten over de lgbtq+ community, en gewoon ieder ander voor wie dit boek interessant klinkt.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes uit het boek:

“Dat je mensen niet ziet twijfelen, betekent niet dat ze het niet doen.”

- Rianne Robben, Zomerburen


«   »