Voorbij het wederwoud

Gepubliceerd op 12 juli 2021 om 15:00

Titel: Voorbij het wederwoud

Auteur: Valentijn Ringelberg

Uitgeverij: Hamley books

Genre(s): Fantasy, young adult, diversiteit, lgbtq+

Mijn rating: 3/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: Hij die niet bestaat, Als het duister roept (deel 2), Eeuw van de Vhei, Uit as herrezen (deel 3), Het land der runen (2023), Ondine, Susan, Het ongrijpbare leven van Theodora Mol

Vind Valentijn Ringelberg hier:

Het verhaal:

Voorbij het wederwoud volgt het verhaal van Elfyn Phaun. Zij leeft in het wederwoud en heeft daar de volledige zorg over haar doodzieke zus Céli. Als op een dag haar schoonzus terugkomt met het nieuws dat er een remedie kan zijn voor Céli wordt Phaun op pad gestuurd. Onderweg komt zij heel veel diverse wezens, dieren en culturen tegen.

 

De personages:

Phaun is de hoofdpersoon van het boek en je beleeft het verhaal vanuit haar pov. Doordat Phaun al een hele lange tijd voor haar zus Céli zorgt en vrij afgezonderd van de wereld leeft, is ze een beetje wereldvreemd. Hierdoor stelt zij door het boek heen vaak dezelfde vragen die je als lezer ook hebt. Tijdens haar reis leert Phaun Kojvo kennen, een personage die een heel verhaal met zich meedraagt en zelfs een eigen novelle heeft gekregen.

 

Mijn mening:

Toen ik dit boek in handen hield, was de eerste vraag die in mij opkwam hoe een fantasy verhaal in een vrij dun boek zou passen. Vragen als hoe de wereld, personages en alles eromheen zouden worden uitgewerkt en uitgelegd. Wanneer ik eenmaal aan het lezen was, begon ik mij dan ook te verbazen hoe goed al deze dingen toch nog in het verhaal verweven zaten. Het komt niet allemaal in één keer en eigenlijk leer je de wereld samen met Phaun kennen. Al ben ik van mening dat er nog veel meer te weten valt (vooral over de politiek) en ik hoop daar dan ook meer over te lezen in de andere boeken die zich in Vha'Rymn afspelen.

 

Het begin van dit boek kwam voor mijn gevoel een beetje traag op gang en had ik ook nog niet ideeën wat er nou allemaal ging gebeuren, buiten het feit dat Phaun opzoek ging naar dat medicijn. Ik wist niet zo goed wat ik er nu allemaal van moest verwachten en hoe ik de rest van het boek door zou komen. Toch besloot ik wel om door te lezen en naarmate ik verder in het boek kwam, hoe leuker ik het verhaal ook begon te vinden. Gebeurtenissen volgden elkaar sneller op en er werden goede mysteries ingegooid.

 

De schrijfstijl maakt heel goed gebruik van mooie beschrijvingen en spreekt echt tot je verbeelding. Alles wordt uitgebreid beschreven en daardoor kun je je als lezer echt een goed beeld maken van wat er gebeurd. Op sommige momenten kon die beschrijving wat mij betreft ook iets meer worden doorgebracht in de omgevingen, aangezien ik die soms een beetje miste.

 

Ook mochten wat mij betreft de personages net iets meer diepgang krijgen dan dat ze hadden. Nu krijgen we natuurlijk het meest mee van Phaun, omdat we ook in haar hoofd zitten, maar sommige andere personages werden best wel veelbelovend geïntroduceerd, waarna er niet veel meer van ze te lezen was en ze langzaamaan op de achtergrond verdwenen.

 

Al met al vond ik het echt een mooi geschreven verhaal en een leuk bedachte wereld. Ik ben dan ook zeker van plan om de andere boeken die zich in deze wereld afspelen te gaan lezen. Verder ben ik heel erg benieuwd wat het tweede deel allemaal zal gaan brengen, na het lezen van de cliffhanger waarmee dit boek eindigde.

 

Conclusie:

Voorbij het wederwoud is een mooi geschreven debuut van Valentijn Ringelberg. Het zet een veelbelovende eerste stap in een leuke wereld met veel diversiteit erin. Het is een boek waar je lekker vlot doorheen leest en met leuke sideplots.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes uit het boek:

"Maar ik zie een licht in jou dat ik voor zover het in mijn macht ligt zal beschermen."

- Valentijn Ringelberg, Voorbij het wederwoud


«   »