Voorbij het Wederwoud

Gepubliceerd op 12 juli 2021 om 15:00

Titel: Voorbij het Wederwoud

Auteur: Valentijn Ringelberg

Serie: De raad van Vha`rhymn, deel 1

Uitgeverij: Hamley books

Genre(s): Fantasy, young adult, diversiteit, lgbtq+

Mijn rating: 3/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: Hij die niet bestaat (deel 1.5), Als het duister roept (deel 2), Eeuw van de Vhei (deel 2.5), Uit as herrezen (deel 3), Het land der runen (2023), Ondine, Susan, Het ongrijpbare leven van Theodora Mol

Vind Valentijn Ringelberg hier:

Het verhaal:

Voorbij het Wederwoud volgt het verhaal van Elfyn Phaun. Zij leeft in het Wederwoud en zorgt daar voor haar doodzieke zus Céli. Dit vult haar dagen volledig en tijd voor iets anders heeft Phaun dan ook niet. Als op een dag haar schoonzus terugkomt met het nieuws dat er een remedie voor Céli kan zijn, wordt Phaun door haar op pad gestuurd om het te vinden. Phaun vertrekt uit het Wederwoud en komt onderweg veel diverse wezens, dieren en culturen tegen die haar helpen en vertragen in haar reis.

 

De personages:

Phaun is de hoofdpersoon van dit boek en je beleeft het verhaal ook vanuit haar oogpunt. Doordat Phaun al een zeer lange tijd alleen maar voor haar zus Céli zorgt en daardoor ook vrij afgezonderd van de wereld leeft, is ze een beetje wereldvreemd. Hierdoor stelt ze door het boek heen vaak dezelfde vragen die je als lezer zelf ook hebt (want ja, jij woont niet in die wereld, dus voor jou als lezer is ook alles nieuw).

Van het personage Céli zien we niet heel veel, behalve dat ze in Phaun haar herinneringen ontzettend lief en aardig was. Nu kan Céli bijna niets anders dan in bed liggen. De schoonzus van Phaun, Noova, werkt op een hoge positie in het leger en komt daardoor soms best streng en wat statig over, maar heeft ook een hele zachte kant als het gaat om haar familie.

Er komen door het verhaal heen al namen naar voren van groepen die een belangrijke rol zullen gaan spelen later in het verhaal, maar die worden in dit eerste deel nog vrij vaag gehouden voor de lezer. Tijdens haar reis leert Phaun onder andere wel echt de O'Khani Kojvo kennen, een personage die vele bijnamen en verhalen met zich meedraagt. Daardoor heeft die zelfs een eigen novelle gekregen (Hij die niet bestaat).

 

Mijn mening:

De eerste blik op dit boek gaf meteen de vraag: Hoe kan een fantasy verhaal in een vrij dun boek passen? Hoe zou de wereld, de personages en alles eromheen goed uitgewerkt worden? Maar het antwoord kwam al vrij snel. Sowieso is dit een deel 1 van een serie, dus heeft de auteur meer boeken waarin die van alles kan uitleggen. En ook tijdens het lezen werd veel duidelijk. De auteur had het heel goed voor elkaar gekregen om dit soort dingen in hele kleine momenten toch goed in het verhaal te brengen. Je leert namelijk de wereld en alles wat erin leeft samen met Phaun kennen, terwijl je er doorheen reist. Al valt er na dit eerste deel gelezen te hebben nog veel meer te weten. Maar dat komt hopelijk in de volgende delen naar voren.

Het begin van dit boek voelde wel een beetje traag en er was dan ook niet meteen een idee van wat er allemaal zou gaan gebeuren, buiten het feit dat Phaun dan op zoek zou gaan naar dat medicijn. Ik wist niet zo goed welke kant de auteur op zou gaan met het verhaal en hoe die zo'n zoektocht in meerdere delen zou verwerken. Ik besloot wel om door te lezen en naarmate ik verder kwam in het boek, hoe leuker ik het verhaal ook begon te vinden. Verschillende gebeurtenissen volgden elkaar snel op en er werden nieuwe vragen naar je toegeworpen, die pas later beantwoord zullen worden.

In diens schrijfstijl maakt de auteur heel goed gebruik van mooie beschrijvingen, het spreekt echt tot je verbeelding. Alles wordt heel uitgebreid neergezet en daardoor kun je als lezer ook goed een beeld vormen van hoe deze wereld eruitziet. Heel soms verloor de auteur hier wel wat grip op en miste je wel weer wat informatie van de omgeving waarin je je op dat moment bevond.

Ook de personages mochten wat mij betreft allemaal nog net iets meer diepgang krijgen dan dat ze nu hebben. We krijgen natuurlijk het meeste mee van Phaun, omdat we ook in haar hoofd zitten, maar sommige andere personages werden zeer veelbelovend geïntroduceerd, waarna er niet veel meer van ze te lezen was en ze langzaam weer volledig naar de achtergrond verdwenen.

Al met al vond ik het wel echt een geschreven verhaal en een leuk bedachte wereld. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de andere delen in het verhaal van Phaun en de andere boeken die zich zullen afspelen in deze wereld. Het boek eindigt met een best grote cliffhanger en dat maakt dat je eigenlijk meteen verder wil lezen met deel 2 van Phauns verhaal (als het duister roept).

 

Conclusie:

Voorbij het Wederwoud is een mooi geschreven debuut. Het verhaal bezit veel diversiteit en speelt zich af in een leuke wereld. Het boek is zeker geschikt voor iedereen die wil beginnen met het lezen van het fantasy genre, maar ook voor degene die altijd al fantasy hebben gelezen. Het boek leest lekker weg, bevat een aantal leuke side plots en het kan makkelijk de aandacht van de lezer vasthouden richting de volgende delen.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes uit het boek:

"Maar ik zie een licht in jou dat ik voor zover het in mijn macht ligt zal beschermen."

- Valentijn Ringelberg, Voorbij het Wederwoud


«   »