Betoverend Toscane

Gepubliceerd op 8 september 2021 om 15:00

Titel: Betoverend Toscane

Auteur: Annemartien Berkelaar

Serie: Toscane, deel 1

Uitgeverij: Zomer & Keuning

Genre(s): Feelgood, chicklit, na

Mijn rating: 3/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: De toekomst tegemoet, Opnieuw beginnen, Scheerlicht, Het gele zonnehoedje, Reünie in Toscane (deel 2)

Vind Annemartien Berkelaar hier:

Het verhaal:

In het eerste deel, Betoverend Toscane, gaan zeven Nederlandse vrouwen op vakantie in Toscane. Ze gaan daar allemaal een beeldhouwcursus volgen. Iedereen heeft zo diens eigen verhaal en reden om mee te willen doen aan deze cursus.

Zo heb je de twee zussen Chloë en Tanja, die meer tijd met elkaar willen doorbrengen, maar dat plan loopt in de soep wanneer Chloë een knappe Italiaan tegen het lijf loopt. Er is Baukje die rust wil hebben van haar ex-man die haar niet los wil laten en haar dus ook niet met rust laat. Fenna komt samen met haar man, die zelf andere dingen gaat doen. Fenna heeft het er maar moeilijk mee dat al haar kinderen nu uit huis zijn en probeert zich af te leiden met de cursus. Anouk die heel graag haar hart wil volgen en meer wil doen met beeldhouwen dan het alleen als hobby hebben. En als laatste heb je Susan, de oudste van het stel, die nadat ze onlangs weduwe is geworden haar leven weer goed op de rit wil krijgen. Natuurlijk heb je ook nog Heidi die de cursus geeft en spanning ervaart om alles in goede banen te leiden en het iedereen naar zijn zin te maken.

Naast het beeldhouwen vieren alle vrouwen ook allemaal vakantie in Toscane en is het natuurlijk ook de beste tijd om te werken aan hun problemen. Voor sommige vrouwen zal hun leven zelfs voor altijd veranderen tijdens deze reis.

 

De personages:

Dit verhaal bevat vrij veel personages, die allemaal een eigen persoonlijkheid en verhaal hebben. De meeste kennen elkaar ook nog niet voordat ze elkaar ontmoeten in Toscane. Door het hoofdstuk heen wisselen de personages elkaar af met het vertellen van het verhaal. Het is dus wel een boek dat je aandacht vraagt.

Naast het beeldhouwen volg je de personages ook op andere avonturen in Toscane en krijg je ook steeds meer te weten over de reden waarom ze hiernaartoe zijn gekomen. Door de vele personages zit er dus ook aardig veel drama in het verhaal, aangezien elk personage zo zijn eigen problemen heeft en die zal moeten oplossen.

Hierboven is al een hele kleine samenvatting gegeven van elk personage en als je nog meer van ze wil weten, moet je het boek gaan lezen.

 

Mijn mening:

Het schrijven van een mening over dit boek was op sommige momenten een beetje lastig te formuleren. Het is een zeer leuk boek om te lezen en de personages zijn ontzettend vermakelijk. Al zat er op bepaalde momenten ook net wat meer potentie in het verhaal wat er misschien niet helemaal is uitgehaald.

Dit boek is natuurlijk een feelgood en zo weet je aan het begin ook al zeker dat wat er ook gebeurt, het allemaal goed zal komen. Aan het begin werd ook al vrij snel duidelijk wat iedereen voor problemen met zich meedraagt en ook wat eraan gedaan zou kunnen worden. Het was voornamelijk wachten op de eerste stappen die ze zouden ondernemen om tot een goed einde te komen. Het maakte het boek zeer makkelijk en luchtig om even ergens tussendoor te lezen. 

Het begin kwam behalve leuk ook een beetje rommelig over. Je volgt alles via een alwetende verteller en al vrij snel heb je kennisgemaakt met alle personages. Dit ging vrij snel door elkaar heen en als lezer is de kans groot dat je wat moeite hebt in het begin om te schakelen tussen alle verschillende personages. Vooral omdat het ene personage soms maar een kleine alinea had en je daarna alweer overging naar een ander personage. Dit had wat betreft sommige scènes misschien iets dieper uitgewerkt kunnen worden, zodat je net wat langer bij hetzelfde personage bleef en je ook meer van iedereen kwam te weten. Nu bleven sommige dingen nog weleens een beetje vaag.

Iets anders wat ook best opviel was hoe de tijd verstreek in het boek. Op den duur was het namelijk al bijna het einde van de week en moest je nog zo'n half boek lezen, terwijl het verhaal dat niet helemaal liet merken. Op dat punt begon de tijd ook ineens veel langzamer te gaan en werd er veel meer behandeld dan in het begin van het boek. Het boek begon voor het gevoel dan als een sneltrein en remde daarna volledig af om toch nog andere dingen ook te benoemen en uit te weren. Dit had misschien iets stabieler kunnen gaan door niet voorbij het eerste deel van de week te vliegen, maar ook daar al stil te staan bij gebeurtenissen.

De personages waren wel allemaal stuk voor stuk interessant om te lezen, al heb je bij veel na het einde nog steeds het gevoel dat je ze nog beter wil leren kennen. Het was misschien ook net iets te veel van het goede om ze allemaal een hoofdrol te geven. Als er net wat minder personen waren geweest, had je je net wat meer kunnen verbinden met de verschillende personages. Al wordt het dan nog wel moeilijk om te kiezen wie dan het minst interessant was en wie je kan weg doen. Iedereen had namelijk wel echt een eigen verhaal en was na de introductie ook echt te herkennen als die persoon.

Buiten al deze dingen, was het wel een ontzettend leuk boek om te lezen. Het verhaal las lekker snel weg en je zit er ook echt wel meteen goed in. De setting is goed beschreven en daardoor krijg je tijdens het lezen zelf ook echt een vakantiegevoel. De hoofdstukken zijn niet ontzettend lang, wat het makkelijk maakt om echt even ergens tussendoor, als je niet veel tijd hebt, een hoofdstuk te lezen. De schrijfstijl is ook heel duidelijk en maakt de auteur geen gebruik van hele moeilijke en lange zinnen.

Het was ook een volledige afsluiting dat het verhaal niet eindigt in Toscane, maar dat je alle vrouwen ook nog even volgt in Nederland.

 

Conclusie:

Betoverend Toscane is een hele leesbare chicklit, geschreven om echt even tussendoor te lezen. Het boek is niet super lang en de hoofdstukken lekker kort, verder zitten er niet veel lagen in het verhaal en valt alles daardoor goed te volgen. Het boek leest lekker weg en laat je echt even een vakantiegevoel ervaren. 

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes uit het boek:

(Volgt zeer binnenkortšŸ™ˆ)

 

{Dit boek betreft een recensie-exemplaar, waarvoor dank naar de uitgeverij, dit beïnvloedt mijn mening echter niet}


«   »