Steen voor steen

Gepubliceerd op 22 november 2021 om 15:00

Titel: Steen voor steen

Auteur: Jacodine van de Velde

Uitgeverij: Clavis

Genre(s): Contemporary, ya

Trigger warning: Dit boek bevat het onderwerp zelfbeschadiging

Mijn rating: 5/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: Wat je zegt zie je zelf, De stilte zegt genoeg, Zwarte koffie, macchiato en takkenthee

Vind Jacodine van de Velde hier:

Het verhaal:

Steen voor steen volgt het verhaal van de zeventienjarige Iris, die al zeer veel heeft meegemaakt in haar leven. Sinds een aantal jaar woont ze namelijk in een pleeggezin, omdat er werd ingegrepen in de situatie bij haar thuis. Waar dingen zijn gebeurd die natuurlijk ook een grote indruk hebben achtergelaten op Iris. De zomers brengt Iris dan weer door met haar opa en oma op een camping in Frankrijk, waar ze sinds een paar jaar ook meehelpt. Wanneer Iris door een lekke tent in het personeels appartement moet slapen, ontmoet ze Maduro die daar ook toevallig kwam slapen. Niet veel later komt het bericht dat haar moeder is opgenomen in het ziekenhuis, waardoor haar opa en oma meteen terug willen naar Nederland. Iris wil koste wat het kost in Frankrijk blijven en haar vakantiebaan goed afronden. Hierdoor blijft ze samen met Maduro in het personeels appartement slapen. Iets wat Iris niet helemaal leuk vindt, aangezien Maduro volgens haar wel erg veel aandacht aan haar geeft. En dan verblijft Amanda ook nog in hetzelfde appartement, iemand die Iris echt niet mag. Daarna begint een lange reis waarin Iris leert over jezelf afsluiten en jezelf openstellen naar mensen.

 

De personages:

Dit verhaal wordt verteld vanuit de pov van Iris en Maduro. Dit zijn dan ook de twee hoofdpersonen, waarvan Iris' verhaal net iets meer op de voorgrond staat. Naast Iris en Maduro zie je ook de hoofdpersonen van twee andere boeken terug, namelijk de hoofdpersonen van 'Wat je zegt zie je zelf' en 'De stilte zegt genoeg'. Persoonlijk vond ik dit echt een hele leuke toevoeging en ook leuk om die personen toch nog een keer weer te zien, ook al is het in een bijrol.

Iris worstelt op sommige momenten nog al met haar verleden van zelfbeschadiging en het afsluiten van zichzelf tegenover haar hele omgeving. Dit onderwerp wordt door het hele boek heen behandeld en je ziet echt hoe Iris zelf ook al het begin van een grote persoonlijke groei doormaakt. En nee, aan het einde is ze er nog niet helemaal, maar ze heeft wel een begin gemaakt met een lange reis naar het laten zien van zichzelf.

Maduro volgen we ook via zijn pov en meteen zie je dat hij naast dat hij Iris beter wil leren kennen en graag met haar wil optrekken, zelf ook zo zijn problemen heeft. Zo worstelt hij met bepaalde dingen van zijn opleiding tot politieagent, de gevolgen van een inbraak bij hem thuis en krijgt hij vrij vaak te maken met vooroordelen over zijn huidskleur. Allemaal dingen waarvan hij niet graag toegeeft dat het hem dwars zit. Maduro leert net als Iris dat communicatie echt belangrijk is in het leven en dat je emoties tonen ook menselijk is.

 

Mijn mening:

Persoonlijk vind ik Steen voor steen echt weer een super mooi geschreven boek. De auteur weet echt super goed met gevoel te schrijven en neemt de lezer al vanaf de start mee in het verhaal. Ik kon echt voelen wat de personages meemaken en sloeg bladzijde na bladzijde om, zodat ik te weten zou komen hoe het verder zou gaan.

Buiten dat ik dit weer een steengoed boek vond en het onderwerp mij ook zeer heeft geraakt, waren er toch wel een paar dingen die ik net iets minder vond. Zo kwamen Maduro zijn gedachten in zijn pov - vooral in het begin - een beetje over alsof hij een player is die Iris alleen als een lustobject ziet. Iets wat niet helemaal klopt als je ook leest dat hij haar echt leuk vindt. Dat is iets wat mij soms wel een beetje stoorde tijdens het lezen.

Voor de rest ben ik echt fan van dit boek en nu ook van deze twee personages, die zullen net zoals de andere vier altijd een plekje in mijn hart hebben. De afwisseling in Iris' hoofdstukken tussen de tijd dat ze net in het pleeggezin kwam en nu vond ik ook echt heel leuk gedaan. Het gaf de lezer nog een beter beeld over Iris en de beslissingen die ze door het boek maakte.

Het is echt een heel mooi aangrijpend verhaal, die ik bijna in één ruk heb uitgelezen.

 

 

Conclusie:

Steen voor steen is een hele mooie geschreven young adult over jezelf openstellen naar anderen en behandelt veel eigentijdse dingen. Zoals het discrimineren, het tonen van emoties en het zijn van jezelf. Echt een aanrader voor iedereen die wel een keer weer toe is aan een realistisch, eigentijds verhaal.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes van het boek:

"Iedere keer dat je het moeilijk hebt, wil ik dat je terugdenkt aan dit bouwwerk. Wat onmogelijk lijkt, is steen voor steen of stap voor stap mogelijk. Ook voor jou."

- Jacodine van de Velde, Steen voor steen


«   »