De genezer van Zalindov

Gepubliceerd op 6 december 2021 om 15:00

Titel: De genezer van Zalindov

Originele titel: The prison healer

Auteur: Lynette Noni

Serie: De genezer van Zalindov, deel 1

Uitgeverij: Boekerij

Genre(s): Fantasy, ya

Mijn rating: 5/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: De gevangene van Vallenia (deel 2), De verrader van Evalon (deel 3)

Vind Lynette Noni hier:

Het verhaal:

De zeventienjarige Kiva Meridan overleeft al tien jaar in Zalindov, de beruchtste gevangenis van Wenderall. Ze werkt daar als een genezer voor de gevangenen die ziek worden in Zalindov. Wanneer de rebellen koningin gevangen wordt genomen, moet Kiva haar lang genoeg in leven houden om Trial by Ordeal te ondergaan. Dat zijn vier proeven, gebaseerd op de vier elementen (water, aarde, lucht en vuur).  Alleen de aller gevaarlijkste criminelen krijgen deze straf. Kiva ontvangt van haar familie een gecodeerd bericht waarin staat dat ze de rebellen koningin in leven moet houden en dat ze eraan komen. De koningin is echter niet in staat om de proeven te ondergaan. Kiva besluit de vier proeven zelf te gaan doen en als ze wint krijgt niet alleen de rebellen koningin, maar ook zij haar vrijheid terug. Er is alleen nog nooit iemand geweest die alle vier de proeven heeft overleefd.

 

De personages:

Kiva is het hoofdpersonage in het boek en je volgt het verhaal ook volledig vanuit haar perspectief. Kiva is iemand die al tien jaar overleeft in gruwelijke omstandigheden en door het genezen van mensen in leven weet te blijven. Ze is namelijk de enige genezer en ze is dus ook nodig in Zalindov. Door het boek heen wordt er steeds meer van Kiva duidelijk, over haar beweegreden, haar verleden en wat er met haar familie is gebeurd. Ook zie je vanuit haar perspectief de mensen om haar heen die lichtpuntjes geven aan de zware dagen in Zalindov. Zo is er de 11-jarige Tipp, een jongen die zijn moeder niet alleen wilde laten en nu als wees in Zalindov opgroeit. Tipp heeft last van stotteren en dit wordt dan ook vaak in het boek weergegeven.

Naast Kiva en Tipp zijn er nog vele andere personages in het boek, sommigen gaan bij een verzonnen bijnaam en anderen hebben helemaal geen naam. Twee personen die naarmate het verhaal nog wel steeds belangrijker worden zijn Jaren en Naari. Jaren wordt op een dag gewond binnengebracht en hoewel hij al genezen is, blijft hij toch - met gevaar voor eigen leven - bij Kiva in de buurt rondhangen en langzaamaan ontwikkelt hij zich toch een beetje tot de love interest. Daarbij doet hij ook nog eens levensgevaarlijk werk in de tunnels, iets wat niet veel mensen lang overleven. Ook komt er een nieuwe bewaker bij de ziekenboeg, Naari. Kiva heeft eerst zo haar twijfels bij Naari - mede doordat de bewakers daar niet bekendstaan om hun vriendelijkheid - maar komt er gaandeweg achter dat niet iedereen zo is als die lijkt. En dat elke rol in een verhaal met overtuiging gespeeld kan worden.

 

Mijn mening:

Dit boek heeft een wat langzamere opbouw, waarbij je de wereld (lees: de gevangenis) waar Kiva al tien jaar in leeft, beter leert kennen. Ook kom je te weten hoe de omstandigheden zijn en hoe de wereld buiten Zalindov gedeeltelijk in elkaar steekt. Je leert de personages beter kennen en dan gaat ineens het boek in snelvaart voorbij. De trials komen eraan, Kiva moet zich voorbereiden, daarbij is ze ook nog eens op zoek naar de oorzaak van een dodelijk virus wat in Zalindov rond gaat en probeert ze de rebellen koningin in leven te houden. Deze sneltrein wordt soms even afgeremd met een samenvattend hoofdstuk tussendoor (als de auteur een paar dagen heeft overgeslagen waarin niet veel gebeurde). Dan kom je echt even weer tot rust tijdens het lezen, waarna alles weer als een achtbaan verder ontwikkelt.

De schrijfstijl is heel mooi beschrijvend en sleurt je echt mee het verhaal in. En ook al zit je in het hoofd van Kiva, toch weet je als lezer niet alles. Er gebeuren nog steeds dingen die je niet weet of waar je pas achterkomt als het eigenlijk al gebeurd is, deels doordat Kiva het niet weet, maar ook deels doordat die dingen niet via haar gedachten worden weergegeven aan de lezer. Wanneer de trials zijn begonnen volgen meerdere plot twists elkaar snel op, maar de grootste zit toch wel helemaal op het eind (Ik plaats geen 'echte' spoilers in recensies, wees niet bang). En hoewel ik ergens wel wat dingen van het einde zag aankomen, was ik nog steeds echt super verbaasd. Het einde geeft heel goed weer dat niets in dit verhaal is zoals het op het eerste gezicht lijkt te zijn.

 

Conclusie:

De genezer van Zalindov is een goed geschreven fantasy verhaal, waarvan je als lezer kan zien dat de wereld (en dan vooral de gevangenis) heel goed is uitgedacht. De dingen die er gebeuren kloppen met elkaar en alle personages volgen elk hun eigen verhaal. Ze zijn er niet alleen om Kiva te ondersteunen. Het boek zit vol plot twists en zeker op het einde wil je meteen verder lezen in deel 2 (In het Nederlands dus februari 2022). Er zit een klein beetje romantiek in het verhaal, maar de focus ligt toch meer op de trials, de rebellengroep en het virus dat zich verspreidt. De belangrijkere personages vormen door het verhaal heen een goede band met elkaar en die chemie is ook te voelen tijdens het lezen. Bovenal een super leuke, goed weg te lezen fantasy voor young adults.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes uit het boek:

“Never apologize for loving someone. Even when it hurts. Especially when it hurts.”

- Lynette Noni, The prison healer


«   »