Ik & Louise

Gepubliceerd op 6 januari 2022 om 15:00

Titel: Ik & Louise

Auteur: Phebe Rasch

Uitgeverij: Clavis

Genre(s): Contemporary, ya

CW: Wegvluchten in andere persoonlijkheid, niet eten, self harm

Mijn rating: 4/5 stars

Andere boeken van deze auteur: Toen de walvissen kwamen, Prim, Het land van morion

Vind Phebe Rasch hier

Verhaal:

Ik & Louise volgt het verhaal van Ronja. Zij vlucht soms in een andere persoonlijkheid om de controle over haar leven te behouden. Al verlangt ze er naarmate het verhaal verdergaat steeds meer naar zichzelf te zijn en alleen haar eigen leven te leiden. Daarom gaat ze ook in haar eentje naar haar tante in de bergen om daar op adem te komen. Daar ontmoet ze ook de verwilderde Raaf, een jongen met wie Ronja graag omgaat, maar ook iemand die haar hele leven weer op de kop zet. Ronja raakt in strijd met wat nou echt is en wat niet en kan zelf de realiteit van het leven niet meer overzien.

 

Personages:

Ronja is een personage die de basisschool op het speciaal onderwijs heeft gevolgd, maar daarna naar een gewone middelbare school gaat. Opzich gaat dat haar wel goed af, maar soms wil ze net te veel. Daarbij heeft ze zelf ook het nodige meegemaakt en wat mentale problemen ontwikkeld, al weet Ronja niet altijd even goed hoe ze ermee om moet gaan en sommige dingen klinken ook best heel erg onschuldig, totdat het uit de hand loopt. Ronja weet ook niet wat ze voor de rest met haar leven wil gaan doen en dit is dan ook een reden waarom ze naar haar tante in de bergen gaat.

Naast Ronja heb je nog meer personages, zoals haar moeder, die er altijd voor Ronja probeert te zijn maar het op den duur ook gewoon niet meer weet. Haar tante ontvangt Ronja met open armen in de bergen, maar wil ook dat ze wat gaat werken in het pension, zodat Ronja minder kans heeft om terug te vallen in oude gewoonten. En dan heb je nog Louise, die Ronja ziet als een zusje. Iemand die pas later bij het gezin kwam. Al is Louise er niet altijd. Ook ontmoet ze nog Raaf, wanneer ze een wandeling maakt in de natuur van de bergen. Een jongen die eerst niet reageert op Ronja haar aanwezigheid, maar Ronja later meetrekt om dingen te zien. Al wil Ronja's tante juist dat Ronja niet zoveel met Raaf omgaat.

 

Mijn mening:

Aangezien dit niet zo'n heel lang verhaal is, meer een novella, ga je razendsnel door verschillende gebeurtenissen heen. Dit boek is dan ook verdeeld in meerdere delen, elk deel volgt dan weer een specifiek onderdeel van Ronja's leven het meest. In het begin, werd ik echt midden in een verhaal gegooid en heb ik op bepaalde punten nog wel wat moeite gehad om het bij te houden en te begrijpen wat er nu precies allemaal gaande was. Dit werd naarmate het boek vorderde wel beter, ook omdat ik echt in de snelle schrijfstijl kwam.

Toch vind ik het ergens nog steeds een beetje jammer dat dit zo'n dun boek is geworden. Ik denk dat ik, als het boek wat langer was geweest, nog iets meer had kunnen verbinden met Ronja en nog net iets beter had gesnapt, waarom bepaalde dingen gebeurden of waarom ze bepaalde dingen deed. Nu ging het allemaal in een vogelvlucht en heb ik voor mijn gevoel Ronja nooit echt goed kunnen leren kennen. Daardoor wilde ik dit boek in eerste instantie ook drie sterren geven, maar dit verhaal heeft toch wel mijn hart geraakt.

Ik kan nog steeds aan bepaalde dingen terugdenken en ik vind het ook best wel knap dat de auteur in zo weinig woorden toch zulke heftige onderwerpen goed heeft kunnen bespreken. Want het is goed uitgewerkt, dat is één ding wat ik sowieso vind. De problemen die Ronja ondergaat, worden niet makkelijk weggezet, het heeft diepte en dat is goed. En doordat het verhaal zo goed is uitgewerkt en ik naderhand toch veel meer van Ronja snap dan dat ik in eerste instantie dacht, heb ik dit boek toch vier sterren gegeven.

 

Conclusie:

Ik & Louise is een boek dat je in één zitting zou kunnen lezen. Het heeft meerdere lagen, ook al is het maar een dun boek, maar het is ook een makkelijk te lezen verhaal voor de wat oudere jeugd en de young adult liefhebbers. Het verhaal van Ronja wordt goed neergezet en ook wordt er niet (te) makkelijk gedaan over de problemen waarmee zij worstelt. Een boek die je misschien op het eerste gezicht niet veel doet, maar die je toch op een bepaalde manier bijblijft.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes uit het boek:

Volgt zeer binnenkort nog!

 

{Dit boek betreft een recensie-exemplaar, waarvoor nogmaals dank naar de uitgeverij, dit beïnvloedt mijn mening echter niet}


«   »