Vleugels van de dood

Gepubliceerd op 18 januari 2022 om 15:00

Titel: Vleugels van de dood

Auteur: Beau Charlotte

Serie: Vleugels van de dood, deel 1

Uitgeverij: Clavis

Genre(s): Fantasy, ya

Mijn rating: 3/5 stars

Andere boeken van deze auteur: Als ik er niet meer ben, Vloek van de schimmen (deel 2)

Vind Beau Charlotte hier:

Verhaal:

In Vleugels van de dood heerst er al jaren een burgeroorlog in Nerefel. Het gaat tussen de rebellen en de koninklijke familie, waarbij de burgers steeds armer worden. Brynn, een dorpsmeisje, wordt uit wanhoop uitgehuwelijkt aan een edelman, Gilroy. Maar als ze daar net is, wordt ze ontvoerd door Szarka, een lid van de rebellen en iemand die vol zit met wraak. Daarbij is Szarka ook nog eens iemand die bezit heeft over magische krachten. Brynn komt in een compleet andere wereld terecht en ziet dus voor het eerst ook de andere kant van het verhaal. Dit fantasy verhaal brengt schurken op een verrassende manier in de schijnwerpers en verandert de kijk op goed en kwaad.

 

Personages:

Dit verhaal volgt voornamelijk het hoofdpersonage Brynn en wat zij allemaal meemaakt. Brynn wordt neergezet als een sterke hoofdpersoon die weet wat ze wil, maar ook leeft op een plek die volledig wordt bestuurd door mannen en waar vrouwen niet veel te zeggen hebben. Daardoor kan ze zichzelf natuurlijk niet zo ontwikkelen als ze misschien zou willen, maar toch maakt ze er nog vrij vaak het beste van. Als Brynn door haar oom en tante wordt uitgehuwelijkt, is Brynn het daar (natuurlijk) helemaal niet mee eens. Zij vindt Gilroy - de edelman - maar een arrogant iemand. Wanneer haar oom en tante worden vermoord in een veldslag, besluit ze toch op het verzoek in te gaan en gaat ze met Gilroy mee. Daarna begint de rollercoaster waarin Brynn terechtkomt pas echt.

Verder zijn er ook wat hoofdstukken vanuit de kant van de rebellen waarin je als lezer wat meer over hen te weten komt.

 

Mijn mening:

De schrijfstijl van deze auteur trok me gelijk mee in het verhaal en ook de wereld opzet vind ik echt heel erg goed gedaan. Buiten het verhaal zelf is ook de lay-out van dit boek super leuk in elkaar gezet en geeft dat ook echt fantasy sferen af. Verder laat de auteur al vrij snel duidelijk zien hoe de verhoudingen er in de wereld aan toe zijn, met de mannen aan de macht en de vrouwen die daaraan gehoorzamen. Daarbij verloopt het verhaal ook lekker soepel en wordt de spanning al vanaf het begin goed afgewisseld met rustige hoofdstukken. Ook het feit dat er een andere blik wordt gegeven op goed en slecht en dat dingen niet zo zwart/wit zijn, vond ik echt heel erg leuk als concept. Je leert in dit verhaal heel goed dat je niet kan oordelen voordat je beide kanten van het verhaal kent. Ik vond dit boek echt heel erg leuk om te lezen, vooral ook omdat de auteur mij zo mee trok in het verhaal en ik echt met de personages een band op kon bouwen.

Alleen zijn er toch ook een paar dingen die mij bij zijn gebleven en die ervoor zorgen dat ik dit boek net niet helemaal goed ga vinden. Hoezeer ik dat ook echt wil doen, want buiten dit vond ik het echt zo goed geschreven. Maar ja, het bleef toch tijdens het lezen in mijn hoofd zitten en maakte het verhaal dus net iets minder. Brynn maakt door het verhaal heen een paar - voor mij persoonlijk - twijfelachtige situaties mee. Nu begint het ermee dat ze zit opgesloten en eerst door de persoon in elkaar wordt geslagen. Nou kan dat natuurlijk voorkomen in het verhaal, want dat was de setting wel. Maar daarna zoent Brynn hem eerst uit zichzelf (wat ik persoonlijk niet helemaal snapte), waarna hij verdergaat terwijl Brynn het niet wil en dat ook duidelijk maakt. Later wordt er door hem voor deze actie een keer excuses aangeboden, waarna het wordt weggewuifd alsof er niets is gebeurt (omdat zij het toch wel wilde doen?). Ze worden zelfs verliefd op elkaar. Daarbij komt er ook een keer een scène, waarin Brynn geen zin heeft in seks en haar vriend dan maar met vier hoeren naar bed gaat om zijn zin te krijgen. De volgende ochtend wordt er niets mee gedaan en is het gewoon weer goedgemaakt en is het weer vergeten.

Voor mij persoonlijk maakten deze scènes het verhaal net weer minder en ik hoopte dan eigenlijk ook dat Brynn het toch niet oké zou vinden en ergens voor zichzelf zou kiezen. En ja, ergens is het systeem vrouwen gehoorzamen en mannen hebben de macht, maar zeker in het tweede deel van het verhaal komt dat niet echt meer terug en zie je Brynn echt vrij zijn. Natuurlijk was de boodschap dat niemand 100% goed of 100% slecht is, maar op deze punten werd dat concept voor mij niet goed weergegeven. En ja, ik heb het wat globaal gehouden omdat ik geen grote spoilers wil plaatsen. Buiten dit vond ik het echt een heel leuk verhaal om te lezen en was ik verslaafd aan de schrijfstijl van deze auteur. Stiekem ben ik ook nog steeds wel heel erg benieuwd wat nog gaat volgen in het tweede deel.

 

Conclusie:

Vleugels van de dood is het eerste deel in een fantasyreeks voor young adults. Het heeft een concept dat niemand 100% goed of 100% slecht is en werkt dat zeer goed uit. Ook de wereld opzet en personages worden op een sterke manier neergezet. Verder eindigt het verhaal veelbelovend in een tweede deel. Nu wordt het ook wel sprookjesachtig genoemd, maar ik vond het persoonlijk meer fantasy dan echt een soort sprookje.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes uit het boek:

Volgt zeer binnenkort!

 

{Dit boek betreft een recensie-exemplaar, waarvoor nogmaals dank naar de uitgeverij, dit beïnvloedt mijn mening echter niet}


«   »