Wat als jij het bent?

Gepubliceerd op 2 maart 2022 om 15:00

Titel: Wat als jij het bent?

Originele titel: Yes and I love you

Auteur: Roni Loren

Serie: Say everything, deel 1

Uitgeverij: Zomer & Keuning

Genre(s): Romance, feelgood, na

Mijn rating: 4/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: Long acre (serie), Wat als het wel werkt? (deel 2)

Vind Roni Loren hier:

Het verhaal:

Wat als jij het bent is het eerste deel van de Say Everything serie. Dit boek dat origineel Engels is, is vertaald door Zomer en Keuning. Het verhaal gaat over Hollyn Tate die onder een pseudoniem (Miz Poppy) een zeer populair entertainment blog heeft. Juist de anonimiteit die erachter zit, wil Hollyn graag bewaren, al denkt haar baas daar anders over, die wil juist dat ze uit de anonimiteit stapt en filmpjes gaat maken. Terwijl Hollyn zelf niet weet wat ze moet doen, krijgt ze onverwachte hulp van Jasper Deares. Jasper, een improvisatieacteur, die graag door wil breken, maar nu werkt als barista, komt erachter dat Hollyn Miz Poppy is. Hij biedt haar hulp aan in ruil voor een goede blogpost over zijn acteurs club. Voor allebei lijkt het een win-win situatie, totdat er gevoelens bij komen en alles anders wordt.

 

De personages:

Dit verhaal kent twee hoofdpersonen waaruit het verhaal wordt verteld (wel in de 3de persoon).

Als eerste hebben we Hollyn Tate, ook wel bekend als Miz Poppy. Hollyn heeft Tourette en is daar vroeger mee gepest, waarna haar moeder haar van school heeft gehaald en ze vooral thuis is gehouden. Daar ondervindt Hollyn nu nog problemen mee. Ook heeft zij angst om met mensen te praten en mensen aan te spreken. Hiervoor volgt Hollyn ook therapie. Wel heeft ze één goede vriend, die ook Tourette heeft, waarmee ze vrijwel alles deelt. Door het verhaal heen maakt Hollyns personage sprongen vooruit en leert zij ook dat haar Tourette soms juist een hele grote kracht is in plaats van een belemmering, zoals Hollyn het eerst ziet.

Daarnaast hebben we nog Jasper Deares. Jasper is een extravert persoon, die op het eerste gezicht het tegenovergestelde lijkt van Hollyn. Hij staat graag op het toneel met zijn improvisatie vrienden  en wil daar ook heel graag mee doorbreken bij het grote publiek. Toch heeft ook Jasper wel een moeilijke jeugd gehad waarvan hij nu nog problemen ondervindt. Hij heeft in veel pleeggezinnen gezeten en heeft dus moeite met mensen toelaten in zijn leven. Verder heeft Jasper adhd, waar hij ook niet altijd goed mee om kan gaan en daardoor soms ook keuzes maakt die hij liever niet had gemaakt. Net als Hollyn groeit ook Jasper door het verhaal heen, maar dan op zijn eigen manier.

 

Mijn mening:

Vanaf het begin af aan werd ik in het verhaal meegenomen. Ik kon mij goed inleven in de verschillende personages, vooral in de hoofdpersonen, en wilde steeds opnieuw weten wat er hierna zou gebeuren. Vooral ook Hollyn, die Tourette heeft, vond ik heel fijn om te volgen. Zelf wist ik er namelijk niet veel van, maar in dit boek wordt het (naar mijn mening) heel goed en zeer realistisch besproken. Verder zijn de emoties in dit boek ook echt heel goed te voelen. Vooral de humor is in dit boek goed aanwezig en dat maakt het echt een luchtige roman om te lezen. Natuurlijk zitten er ook wat moeilijke momenten in, maar ook die zijn echt heel mooi beschreven en nemen je als lezer echt mee in dat gevoel. Ook Jasper is echt goed uitgewerkt met alles wat hij heeft meegemaakt en waar hij nu doorheen gaat. Daarbij zie je echt de verschillen tussen de personages, maar ook dat er overeenkomsten zijn en ze best goed met elkaar overweg kunnen.

Daarbij is dit het eerste verhaal dat ik lees van deze auteur en ik ben echt blij verrast met wat ik ervan vond. Zoals wel vaker ging ik zonder verwachtingen het boek in, maar ik vond dit echt heel erg leuk om te lezen.

Het feit dat Hollyn in therapie zat voor haar angststoornis en daar hard aan werkte. Misschien mocht dat voor mij zelfs nog een beetje meer in het boek voorkomen, want voor mijn gevoel verdween de therapie op den duur wel een beetje (te veel) naar de achtergrond. Daarnaast had ik van de flaptekst en de cover niet gelijk verwacht dat er een paar zeer erotische scènes in zouden zitten, maar ze pasten ook wel weer in het verhaal. Voor mij was het in ieder geval niet storend om te lezen, het zat vooraf alleen niet in de verwachtingen die ik kreeg bij het lezen van de flaptekst, het zien van het boek en het begin van het verhaal. Verder heb ik eigenlijk niet echt kritiek op dit boek. Al kan ik niet echt oordelen over Hollyn die Tourette en een angststoornis heeft, maar daar heb ik ook nog niemand echt met kritiek over gezien.

Voor mij was dit een boek dat je heel makkelijk tussendoor leest. Een verhaal die zowel luchtig geschreven is als zware onderwerpen bevat, maar ook een hele brede doelgroep aantrekt die het leuk zal vinden om te lezen. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de volgende delen in deze serie.

 

Conclusie:

Wat als jij het bent is een luchtig boek om te lezen. De schrijfstijl neemt je vrij vlot mee het boek in en de personages maken echt dat je verder wil lezen. Je leert ze goed kennen en hoopt ook dat ze samen tot een goed einde komen. Je vliegt als lezer door het verhaal heen die allemaal emotionele aspecten bezitten, zoals humor, verdriet en romantiek. Het einde van het verhaal is een twist en maakt dat je graag verder wil lezen in het tweede deel. Al met al een leuk boek voor ya/na lezers die op zoek zijn naar een roman met goed uitgewerkte en bijzondere personages in het verhaal.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes:

"Iets kunnen doen en er ook echt van genieten, bleken twee verschillende dingen te zijn."

- Roni Loren. Wat als jij het bent?

 

{Dit boek betreft een recensie-exemplaar, waarvoor nogmaals dank naar de uitgeverij, dit beïnvloedt mijn mening echter niet}


«   »