Uit bloed en as

Gepubliceerd op 8 juni 2022 om 15:00

Titel: Uit bloed en as

Originele titel: From blood and ash

Auteur: Jennifer L. Armentrout

Serie: Blood and ash, deel 1

Uitgeverij: Zomer & Keuning

Genre(s): Fantasy, romantiek

Mijn rating: 4/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: Veel, op de website van de auteur, kun je alle titels vinden.

Vind Jennifer L. Armentrout hier:

Het verhaal:

Uit bloed en as volgt het verhaal van Poppy, die leeft als een maagd. Zij mag door niemand worden aangeraakt, aangesproken of worden gezien. Haar gezicht is altijd bedekt. Er wordt niet naar haar omgekeken, maar toch ligt er een hele druk op haar schouders omdat Poppy waardig moet worden gevonden door de goden om zo het rijk een toekomst te geven. Iets waar Poppy het vaak moeilijk mee heeft. Ze glipt nog weleens weg naar buiten en op een dag komt ze een jongeman tegen met wie ze een kort avontuur beleeft, iets wat verboden is voor een maagd. Wanneer dezelfde jongeman - ook wel bekend als Hawke Flynn - wordt aangewezen als haar nieuwe bewaker, begint het verhaal echt. Als dan ook nog eens een gevallen volk hun rechten op wil eisen en zich steeds meer laat zien, begint haar hele leven op zijn kop te staan en blijkt het toch niet zo veilig te zijn in het rijk als ze altijd dacht.

 

De personages:

Je volgt in het verhaal Poppy, zij is ook het hoofdpersonage. In het begin komt Poppy over als een naïef persoon, die niet veel weet en weinig wereldkennis heeft. Dit komt ook zo over in haar gedachten, maar naarmate het verhaal vordert ontpopt Poppy zich tot iemand die een echte strijder blijkt te zijn en meer weet en snapt dan je als lezer in het begin misschien denkt. Ze maakt echt een ontwikkeling mee van een wat saai, naïef personage, naar een strijdlustige vechter die niet bang is om tegen iemand in te gaan.

Iemand die haar heel erg in de ontwikkeling brengt is Hawke. Wanneer hij wordt aangewezen als een nieuwe bewaker van Poppy, brengt hij meteen veel tijd met haar door. Misschien soms wel iets te veel. Hij is ook degene die haar weet te vinden als ze ontsnapt en diepe gesprekken met haar houdt. Iets wat Poppy - doordat ze niet echt met iemand mag praten - niet veel heeft gehad in haar leven. Hawke vindt het vooral leuk om Poppy te plagen en hoewel ze ontkend dat ze het leuk vindt, krijg je als lezer toch mee dat het niet helemaal waar is wat ze zegt. De scènes waarin Hawke en Poppy samen zijn, zijn leuk om te lezen en gaan niet te snel. Er zit een mooie groei in hun relatie en het is als lezer leuk om te volgen.

Toch is ook al vrij snel duidelijk dat Hawke ook hier en daar dingen verbergt en dat er ook daar een plottwist aan zit te komen. Verder zijn er nog Vikter en Tawny, twee bijpersonages die allebei een hele leuke persoonlijkheid hebben en over wie het ook leuk is om te lezen. Net zoals de rest van de personages die in het verhaal rondlopen volgen zij ook een eigen missie. Al bestaan die voornamelijk uit het voorbereiden van Poppy op wat haar te wachten staat. Alle personages beginnen het verhaal anders dan dat ze eruit komen en niet van iedereen is de groei duidelijk te zien, maar als je later eens terugbladert zie je wel degelijk dat die er is geweest. Het is dan ook heerlijk om deze personages te volgen.

 

Mijn mening:

Ik vond dit een erg leuk verhaal om te lezen, al had ik dat ergens ook wel al verwacht. Ik heb namelijk nog geen boeken gelezen van deze auteur die ik niet leuk vond. Ik vind haar schrijfstijl fijn om te volgen en komt altijd heel snel goed in de verhalen terecht. Zo ook met dit verhaal. Hoewel ik het in het begin wat langzaam vond gaan en een beetje veel uitleg waarvan ik niet alles heb onthouden en een redelijk saai personage. Heb ik doorgezet met lezen en toen werd het verhaal inderdaad een stuk leuker. Ik denk dat ik er echt goed in kwam op het moment dat Hawke haar nieuwe bewaker werd. Vanaf toen begon het voor mij echt te lopen en begonnen er ook meerdere dingen te gebeuren. Hier en daar kon ik dingen voorspellen die zouden gebeuren (ook omdat ik heel misschien van sommige dingen al iets te veel fanart heb gezien, whoops), maar ondanks dat vond ik het nog steeds ontzettend leuk om te lezen.

De tropes die erin verweven zaten waren leuk om te volgen, al vond ik ze hier en daar ook iets te cliché voor mij. Maar gelukkig duurde het nooit te lang en ik kon het wel gewoon lezen. Ik vind dat er hier en daar iets meer aandacht mocht worden besteed aan verdere world building, want het leek me echt een interessant rijk, maar ik heb nog lang niet het gevoel alsof ik nou weet hoe het werkelijk helemaal in elkaar zit. Al komt dat misschien nog verder in de serie.

Ik vond het fijn in dit verhaal dat de auteur niet standaard iedereen in leven liet. Ik bedoel, er gaan nou eenmaal mensen dood in gevechten en ik vind het nooit zo leuk als dat alleen de 'slechten' zijn. De 'goeden' kunnen ook doodgaan. En ik vond dat deze auteur daar wel een stabiele verdeling in had. Toen de gevechten echt losbarstten ging het verhaal in sneltreinvaart verder en sloeg je echt bladzijde na bladzijde om. Gelukkig kwamen hier en daar nog wel wat rustige scènes tussendoor om even wat tot rust te komen als lezer. Vooral de scènes die er waren tussen Hawke en Poppy vond ik leuk om te lezen. Het plagen tussen die twee en niet altijd willen toegeven dat ze ervan genoten, maakte hun relatie voor mij een stuk dieper. Al ging het op een paar enkele momenten voor mijn gevoel ook net iets te lang door, maar dat drukte de pret niet. 

Het einde kwam voor mij zowel als een grote verrassing en als een voorspelling die uitkwam. Ik vond het in ieder geval goed opgebouwd en goed uitgevoerd. Er werd van alles duidelijk en hier werd ook zeker duidelijk dat Poppy een sterker personage is geworden. Die laatste zin bracht me wel wat angst bij, omdat ik niet wilde dat dat op een bepaalde manier zou gaan (ik plaats hier geen spoilers). Maar toen ik begon met deel 2 zag ik tot mijn geluk dat er nog heel wat over gepraat zou worden. Wat ik persoonlijk heel fijn vind, omdat het een grote verandering zou zijn en na alles wat net was gebeurd nog niet helemaal op zijn plek. Dus ik vind het fijn dat het niet allemaal meteen 'ja en amen' was.

Op wat kleine puntjes na vond ik dit een geweldig boek om te lezen en voelde ik mij weer helemaal thuis in de schrijfstijl van deze auteur. Ik ben dan ook heel benieuwd wat de andere delen in deze serie nog gaan brengen.

 

Conclusie:

Uit bloed en as is een fantasy voor iedereen die van een beetje mysterie houdt, met veel romantiek en hier en daar een steamy scène. Het verhaal neemt je als lezer vlot mee in de wereld waar het zich afspeelt en laat je goed meeleven met de emoties die worden gevoeld. Als je heel veel fantasy leest zijn sommige plottwisten makkelijk te voorspellen, maar dat maakt het verhaal niet minder leuk. Het einde laat je verlangen naar het tweede deel en ik raad je dan ook aan het snel achter elkaar aan te lezen. Zeker als je al fan bent van andere boeken van deze auteur is dit een boek dat je niet wil missen.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes:

"Vaak zijn angst en dapperheid hetzelfde. Je wordt er een strijder van of een lafaard. Het enige verschil is de persoon in wie die gevoelens leven."

- Jennifer L. Armentrout. Uit bloed en as.


«   »