Wat als het wel werkt?

Gepubliceerd op 21 juli 2022 om 15:00

Titel: Wat als het wel werkt?

Originele titel: What if you & me

Auteur: Roni Loren

Serie: Say everything, deel 2

Uitgeverij: Zomer & Keuning

Genre(s): Romantiek, feelgood, na

Mijn rating: 4/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: Wat als jij het bent (deel 1), Long acre (serie)

Vind Roni Loren hier:

Het verhaal:

Dit boek is het tweede deel in de 'Say everything' serie en hoewel dit tweede deel personages bevat van het eerste deel, is dit los te lezen van deel 1. Het verhaal volgt twee nieuwe hoofdpersonages, waarvan je één al een beetje kent als bijpersonages van deel 1. In dit verhaal volgen we Andi, die heel erg van horror houdt, dat zelf ook schrijft, een podcast van true crime runt en de hele wereld een enge plaats vindt. Dit laatste komt onder andere doordat ze jaren geleden is ontsnapt uit een relatie met een gevaarlijk iemand. Andi geeft alleen nog maar om haar carrière en probeert alles eromheen te negeren. Maar dan ontmoet ze haar nieuwe buurman, die zo zijn eigen problemen bij zich draagt waar hij niet aan toe wil geven, en begint Andi haar leven op de kop te zetten. Nu moet Andi leren om haar angsten aan de kant te zetten en in zichzelf en echte liefde te geloven.

 

De personages:

In dit boek volgen we twee hoofdpersonages: Andi en Hill. Deze twee personages worden allebei heel realistisch neergezet en kun je als lezer goed volgen in hun groei door het verhaal heen. Al vanaf het moment dat ze elkaar voor het eerst zien is het duidelijk dat er een vonk tussen die twee overslaat, maar allebei hebben ze er moeite mee om echt een relatie te beginnen. Langzaam komen ze wel steeds dichter bij elkaar en besluiten ze om een soort friends with benefits te worden.

Andi schrijft horrorboeken en beheert een podcast, wat haar leven een beetje beheerst. Maar niet zo erg als haar angst, die nog voortvloeit uit haar verleden. Ze is ontsnapt aan iemand die heel gevaarlijk is en nu in de gevangenis zit. Haar podcast maken vindt ze leuk om te doen, maar sommige reacties die ze krijgt gaan erg ver. Hill ziet die reacties ook en besluit er iets mee te doen. Hij vraagt aan zijn ex, die ook bij de politie werkt, of zij iets meer kan vinden over de persoon achter deze berichten.

Hill heeft naast het helpen van Andi en het leren van haar angsten ook te maken met zijn eigen problemen. Zo is hij zijn onderbeen verloren in een ongeluk en moest hij daardoor ook stoppen als brandweer. Zijn plezier van koken is daarbij ook weggevaagd en eigenlijk weet hij helemaal niet meer wat hij in het leven moet. Al is daar dan uit onverwachte hoek Andi, die hem laat zien dat het niet te laat is om een andere weg in te slaan en opnieuw iets te maken van het leven.

Samen leren de twee om te gaan met hun eigen angsten en vormen ze een sterke bond. Allebei maken ze een grote groei door in het verhaal en worden alle problemen en angsten realistisch en goed neergezet. Hierdoor voelt het voor de lezer alsof die echt een band opbouwt met de hoofdpersonen van het verhaal. Ook de bijpersonages die voorbij komen worden goed neergezet en het is leuk om de twee hoofdpersonages van deel 1 nu als bijpersonages te zien. Het laat heel mooi zien hoe het nu met hen gaat en dat ook zij nog steeds aan het groeien zijn met zichzelf. Dit geeft een mooie laag aan het verhaal en een rode draad, die niet een plot/verhaal verlengt.

 

Mijn mening:

Ik vond deel 1 al heel erg leuk en begon dus vol verwachtingen aan dit deel en toen ik in het verhaal zat, werden mijn verwachtingen allemaal weer waargemaakt. Ik begon vrijwel meteen van de personages te houden en het plot wat eromheen begon werd ook meteen heel sterk neergezet. Vooral achteraf terugkijkend is het plot heel sterk neergezet met veel hints die je misschien niet direct zag, maar na die tijd wel doorhad.

Daarnaast vond ik gewoon dat hoe de personages als echte mensen werden neergezet heel mooi. Oké, de man had nog steeds een groot, gespierd lichaam, waar soms iets minder de focus op kon liggen. Maar hij miste ook een been en had zo zijn angsten en trauma's. Hij is niet een perfect personage. En Andi is ook niet perfect. Ze zijn realistisch neergezet (net als de hoofdpersonen in deel 1) en daarom kun je je als lezer veel makkelijker in de personages verplaatsen. Ook hun relatie komt niet uit de lucht vallen en heeft al zijn tegenslagen voordat die is begonnen. Het gaat met ups and downs en het is heel leuk om te volgen en ze samen te zien groeien. Ze komen dichter naar elkaar toe en leren elkaar vertrouwen, op verschillende vlakken. Wat ook leidt tot een geschreven steamy scène hier en daar, die goed binnen het verhaal passen en niet uit de lucht komen vallen en niets te maken hebben met het plot of de groei van de personages. 

Soms vond ik het verhaal op sommige punten iets in de herhaling vallen of iets te langzaam gaan, maar dat was met vlagen en ik kon nog wel om verder te lezen. Toen ik over de helft was, was ik zo met de personages aan het meeleven dat ik het verhaal eigenlijk niet meer weg kon leggen, ondanks wat momenten waarop ik het verhaal zelf even niet interessant vond. Eigenlijk maakten de personages sommige zwakheden van het plot helemaal goed.

Al met al heb ik weer genoten van het lezen van een boek van deze auteur en blijf ik een fan van haar schrijfstijl en de manier waarop ze haar personages neerzet. Niet alleen de hoofdpersonages, maar ook alle andere personages. Iedereen heeft een verhaal, dat ook mindere kanten en tegenslagen bevat en niemand is perfect. Het verhaal leest snel weg en het is makkelijk te volgen. Er zitten niet al te veel diepere lagen in het plot en daarom kun je het verhaal goed doorlezen zonder al te veel te hoeven nadenken. Net zoals deel 1, behandelt dit ook serieuze onderwerpen, ook in de mental health. Het wordt mooi neergezet en niet geromantiseerd, net zoals de andere dingen die spelen bij de personages. Alles wordt echt neergezet.

 

Conclusie:

Wat als het wel werkt? is een heel erg leuk verhaal dat geschikt is voor iedereen die van romantiek houdt, met een paar kleine steamy scènes en die ook wat serieuze onderwerpen behandelt. De schrijfstijl is heel goed te volgen en de auteur zet alles goed neer en laat de personages een goede groei doormaken in het verhaal. Het leest lekker weg en het laat je echt verlangen om te weten wat er als volgende zou gebeuren. En het heeft natuurlijk een goed einde, zoals past bij een feelgood.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes uit het boek:

"Maar vechten namens iemand anders herinnert ons er soms aan dat ons eigen leven ook het vechten waard is."

-Roni Loren. Wat als het wel werkt?

 

{Dit boek betreft een recensie-exemplaar, waarvoor nogmaals dank naar de uitgeverij, dit beïnvloedt mijn mening echter niet}


«   »