De bronzen stad

Gepubliceerd op 10 oktober 2022 om 15:00

Titel: De bronzen stad

Originele titel: The city of brass

Auteur: S. A. Chakraborty

Serie: Bronzen stad, deel 1

Uitgeverij: Boekerij

Genre(s): Fantasie, ya, historisch

Mijn rating: 5/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: De koperen koning (deel 2), Het gouden rijk (deel 3)

Vind S. A. Chakraborty hier:

Het verhaal:

De bronzen stad is het eerste deel in de 'Daevabad' trilogie. We komen terecht in het achttiende-eeuws Egypte, Caïro om precies te zijn. Daar zingen nog altijd oude verhalen rond, verhalen waarin Nahri niet gelooft. Zij verdient haar geld met het oplichten van rijke Ottomaanse edelen. Ze heeft het allemaal toch aardig goed voor elkaar, totdat ze tijdens één van haar zwendelpraktijken per ongeluk een mysterieuze Djinn oproept. Nahri komt tot het besef dat de magische wereld, waarin ze nooit in heeft geloofd, wel degelijk bestaat en komt in een heel ander leven terecht. Ze maakt er zelfs deel van uit en hoopt dan ook dat de krijger haar alle antwoorden kan geven die ze nooit heeft gehad. Maar een wens doen bij een Djinn kan fatale gevolgen hebben.

 

De personages:

Dit verhaal volg je vanuit twee verschillende perspectieven. Die van Nahri en die van Ali. In het begin van het verhaal kennen de twee elkaar niet, maar als lezer krijg je al vrij snel mee dat hun verhaallijnen elkaar snel zullen raken en in elkaar verweven zullen raken. Natuurlijk zijn dit niet de enige personages en ontmoet je nog veel meer door het verhaal heen. De personages maken allemaal maar een beperkte groei door in dit eerste deel, wat voornamelijk gefocust is op andere punten, maar hint wel naar potentiële groei in volgende delen.

Toch zijn de personages ook nu al leuk om over te lezen. Zo is Nahri iemand die heel zelfverzekerd is, maar ook ontzettend sarcastisch kan zijn en zichzelf nog weleens in de nesten werkt. Door dat laatste ontmoet ze ook al snel Dara, die haar hele wereld op zijn kop gooit en haar meeneemt naar Daevabad. Verder is ook het lezen over Ali ontzettend interessant: hij is een prins in Daevabad en laat de lezer al meer zien over hoe dingen eraan toe gaan, voordat ook Nahri in Daeva Bad is. En dan niet alleen van het koninklijke leven.

Deze personages zijn allebei echter nog niet zo heel oud en zo weet je als lezer ook niet meteen alles van waarom het nu allemaal zo is zoals het is. Verder zit je vast in deze twee hoofden en komen er soms onverwachte twists doordat buitenstaande personages iets doen. Waardoor er nog veel dingen ook als een verrassing komen voor jou als lezer.

Elk personage is interessant en leuk om over te lezen, ook al maken ze geen reuze groei door in het verhaal. Ze zijn allemaal goed uitgewerkt en iedereen werkt aan zijn eigen plannen, die soms zelfs de lezer niet weet totdat ze zijn uitgevoerd. Elk personage blijft zo zijn geheimen meedragen en dat laat een hele mooie brug achter voor het tweede deel.

 

Mijn mening:

Ik vond dit verhaal ontzettend leuk om te lezen en ben dan ook heel blij dat ik dit boek heb gekocht omdat het er mooi uitzag. Het behoort namelijk echt tot één van mijn top reads van 2022. Dit verhaal neemt je meteen mee doordat Nahri zich al op de eerste bladzijden in de nesten werkt en daarmee iemand oproept. Hierna gaat het verhaal snel langs verschillende punten en krijg je, net zoals Nahri, ineens veel informatie om te verwerken. Al wordt er later ook nog genoeg tijd besteed om de wereld, de magie en de mensen allemaal uit te leggen.

Toch vond ik dat hier en daar het verhaal soms wel erg sloom ging. De hoofdstukken zijn al ontzettend lang (voor mij) en soms komen er dan zoveel beschrijvingen voor hetzelfde ding, dat het voor mij moeite kost om door te lezen. Vooral toen de twee in Daevabad aankwamen, nam de snelheid in het verhaal een stukje af. Ik heb dan ook best wel een tijdje over het middenstuk gedaan en ben dit boek een keer opnieuw begonnen, omdat ik de eerste keer niet echt verder kwam. Al ben ik nog altijd blij dat ik dit boek een tweede kans heb gegeven, omdat het later in het verhaal echt weer geweldig werd.

De personages, de plot, de wereld, gewoon alles. Het is geweldig. Ontzettend goed uitgewerkt (soms misschien iets te goed) en het verhaal neemt je als lezer helemaal mee in de wereld waar het verhaal zich afspeelt. Je voelt je helemaal naast de personages staan en probeert ook te bedenken wat er allemaal zal gaan gebeuren. Je vindt personages leuk en sommige vind je verschrikkelijk (al kom je daar misschien later nog een keer weer op terug als je ze van een andere kant ziet). Dit verhaal heeft het gewoon allemaal.

Ik vond niet alleen het verhaal van Nahri (en Dara) super om te volgen, maar die van Ali ook. Hij is dan misschien wel de prins van Daevabad waardoor iedereen daar meteen al een mening over hem heeft, maar achter de rug van zijn vader om spookt hij nog meer uit. En hoewel dit verhaal hier en daar wat complex in elkaar zit, zal ik iedereen aanraden het eens te proberen te lezen.

 

Conclusie:

De bronzen stad is een heel goed geschreven fantasy, die zich afspeelt in het oosten. De schrijfstijl van de auteur neemt je meteen mee in het verhaal en je wil de hele tijd weten wat er gaat gebeuren. De personages zijn interessant om over te lezen en de setting en magie is ook heel goed uitgewerkt. Dit verhaal neemt je mee op reis en laat je niet meer los tot na de laatste zin (al wil je dan eigenlijk meteen door met deel twee). Echt een verhaal voor iedereen die zin heeft in een verhaal vol diepgang en raadsels, maar ook met liefde en humor.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes uit het boek:

"In welke wereld betalen mannen en vrouwen dezelfde prijs voor passie?"

- S. A. Chakraborty. De bronzen stad.


«   »