Unsinkable

Gepubliceerd op 14 oktober 2021 om 15:00

Titel: Unsinkable

Auteur: Lotte van den Noort

Uitgeverij: Hamley books

Genre(s): Historische fictie, ya

Mijn rating: 4/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: Unwritable, Unlikeable

Vind Lotte van den Noort hier:

Het verhaal:

Iedereen kent wel een verhaal over de Titanic en hoe die aan zijn eind is gekomen. Zo gaat ook dit boek in op een complottheorie rondom dit beroemde schip. Katharina Thompson wil heel graag naar Amerika om daar een goede toekomst op te bouwen met haar verloofde. Ze wil een beter leven dan dat ze hier nu heeft, want ze begon met een goed leven waarin ze alles had, maar door een fout van haar vader leeft ze nu bijna onderaan de klasse. Katharina krijgt een kans om als kamermeisje op de Titanic te werken en die pakt ze dan ook met twee handen aan. Want dit is haar moment om naar Amerika te kunnen vertrekken. Toch verloopt het allemaal nog niet zo soepel, haar broer Collin - die voor de White Star Line werkt, waar ook de Titanic onder vaart - wil namelijk echt niet hebben dat ze vertrekt. Katharina houdt voet bij stuk en vertrekt. Maar het is en blijft de Titanic, het schip dat gedoemd is om te zinken.

 

De personages:

Unsinkable bestaat uit een mengeling van fictieve personages en personages die echt bestaan hebben, al zie je daar geen onderscheid tussen. Ze zijn namelijk allemaal goed ontwikkeld en volgen allemaal hun eigen doel met waarom ze op de Titanic zitten. De grotere personages maken ook allemaal een persoonlijke groei door. Zo begint Katharina als een naïef en soms wat kinderlijk persoon, maar eenmaal als kamermeisje op de Titanic zie je (ook door middel van keuzes die ze maakt) haar echt volwassener worden. Je leeft helemaal met ze mee en hoewel je al vanaf het begin weet dat de Titanic zal zinken, hoop je ergens dat het allemaal toch niet gebeurt, zodat alle personages waar je toch een soort band mee opbouwt door het boek heen het allemaal zullen overleven.

 

Mijn mening:

Dit verhaal komt naar mijn mening in het begin wat traag op gang, maar dat is ook wel nodig om het hele verhaal goed mee te krijgen. Wanneer je eenmaal op de boot zit, wordt je in een soort achtbaan gegooid en wisselen heftige gebeurtenissen zich af met een paar seconden rust. Dat is echt waar de meeste 'actie' zich bevindt en het meest gebeurt. Niet alleen het plot neemt daar enorme wendingen en ontwikkelingen mee, maar ook de personages ontdekken zichzelf en maken volwassen keuzes. 

De schrijfstijl van Lotte is echt heel erg mooi en sleept je meteen mee in het verhaal. Het zit vol details en daarin kun je ook echt goed zien dat er heel veel research is gedaan voor dit verhaal. En buiten een paar kleine zinnetjes die misschien niet helemaal in de tijd pasten, had je echt het gevoel dat je er naast stond en je helemaal in die tijd baande en gewoon op de Titanic zat.

Buiten die paar zinnetjes, dat ik Katharina soms een beetje een irritant karakter vond (wat naarmate het boek vorderde minder werd) en dat ik de relatie tussen Katharina en Benedict niet altijd even sterk zag, als in de chemie, heb ik niets op dit boek aan te merken. Ik vind dat de theorie heel mooi is ontwikkeld en verweven in dit verhaal, waarbij je als persoon een andere kijk op de Titanic. En of je nu van de titanic houdt of niet en of je in de theorie gelooft of juist helemaal niet, het blijft een leuk boek om te lezen dat je helemaal meesleept tot aan het einde.

Oh, en nog één klein puntje om mee af te sluiten. De vormgeving van de binnenkant is ook echt een plaatje, van de hoofdstuktitels tot aan de krantenartikelen, het past allemaal echt helemaal bij elkaar. Het maakt het boek en verhaal nog meer één geheel.

 

Conclusie:

Unsinkable is een vlot geschreven historische fictie over een complottheorie rondom de Titanic. De personages zijn allemaal goed ontwikkeld en nemen je echt mee het verhaal in. Het is echt een verhaal dat zelfs mensen die geen fan zijn van de Titanic leuk  kunnen vinden. Er is goed onderzoek gedaan en daarbij is een te gekke young adult ontstaan.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes uit het boek:

"Ik ben nooit bang geweest voor water, laat staan voor de zee"

- Lotte van den Noort, Unsinkable


«   »