Tot uw dienst

Gepubliceerd op 28 april 2022 om 15:00

Titel: Tot uw dienst

Auteur: Denise Marinus

Serie: Zoals u wenst, deel 2

Uitgeverij: Clavis

Genre(s): Koninklijk, ya, sprookjesachtig, romantiek, mysterie

Mijn rating: 5/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: Zoals u wenst (deel 1)

Vind Denise Marinus hier:

Het verhaal:

Tot uw dienst is het vervolg op Zoals u wenst. Als je dat boek nog niet hebt gelezen, raad ik je aan dat nu gewoon te gaan doen en deze recensie pas later te lezen. Goed, Tot uw dienst gaat verder waar Zoals u wenst is geëindigd. Constance en Jules maken zich klaar om op Yales te gaan studeren en zoeken andere meiden om met hen een huis op de campus te delen. Alle rust lijkt te zijn teruggekeerd in het paleis, maar helaas is dat maar van korte duur. Jules lijkt iemand te zien die verdacht veel op Constance lijkt. Constance raakt bevriend met Nathaniël, student aan Yales, en bovenal, zoon van een journalist die tegen het koningshuis is. De twee families kunnen elkaar niet luchten of zien. Al schijnt dat Constance niet tegen te houden om toch met Nathaniël om te gaan (maar dat karakter zijn we van haar wel gewend). De gemoederen beginnen overal weer op te lopen en wanneer er een artikel verschijnt over 'De ware erfgenaam van Fortura', komt iedereen opnieuw in actie om het koningshuis weer goed in de publiciteit te krijgen. En bovenal, om te zorgen dat Constance niet haar pril opgebouwde goede reputatie verliest. Maar of dat deze keer ook weer lukt, is nog maar de vraag.

 

De personages:

In dit tweede boek leer je alle personages uit deel 1 nog beter kennen. Je kent ze al goed door het eerste verhaal en weet daardoor snel weer hoe iedereen op elkaar reageert en hoe de relaties tussen alle mensen liggen. Toch komen er ook wat nieuwe personages aan bod. Zo heb je natuurlijk Nathaniël, die de mentor wordt van Constance op Yale, maar steeds groter in het verhaal komt. Hij heeft zijn eigen verhaal en doordat je niet in zijn hoofd kan kijken, is het als lezer ook niet helemaal zeker wat hij allemaal uitspookt. Maar naast dat je weer leest vanuit de pov van Constance en Jules, zitten in dit boek ook hoofdstukken die zijn gedrukt op zwarte bladzijden. Daarin volg je het verhaal vanuit een personage die niemand nog kent, maar toch ook het hele verhaal om draait.

De personages in het verhaal, en dan voornamelijk de grotere, volgen allemaal hun eigen verhaallijn en helpen toch ook mee aan die van een ander. Het zijn op zichzelf staande personages. Het enige wat ik een beetje jammer vond, was dat de meiden die met Constance en Jules op de campus wonen heel erg op de achtergrond waren. Ik had best wel wat meer scènes met die meiden erin willen zien. Hoe gaat het op het eind bijvoorbeeld tussen de band tussen Constance en de meiden? Het begon namelijk vrij afstandelijk, zoals Constance is met mensen, maar nergens zag je echt een groei in die verhaallijn. Totdat ze plots op het einde ineens met Jules ergens weer verschenen. Ook het stukje met Sander en de foto (als je het boek hebt gelezen, weet je wat ik bedoel) stond voor mij niet helemaal in het verhaal. Er werd helemaal niet over gepraat, terwijl het zo groot werd gemaakt.

Toch ben ik helemaal fan van deze personages. Jules, Constance, Floor, Pasqual, Nathaniël, zelfs Justine (die wat mij betreft hier ook wel een iets grotere rol mocht hebben). Ik vind ze geweldig. En dat maakt het boek voor mij ook meteen helemaal goed. Als ik niet zo dol was geweest op deze personages, had het boek waarschijnlijk ook geen vijf sterren rating gehad, maar daar kom ik straks nog wel op terug. Maar zelfs ons onbekende personage, dat we nog zonder spoilers nog niet kennen, maar waar het verhaal om draait, vind ik goed in elkaar zitten. Ik heb gewoon nog een boek nodig. Ik wil weten hoe het na het bal verder gaat met alles. Echt, geef me nog een boek. Dit behoort ook niet meer tot het kopje personages. Laat ik nu maar eens echt overgaan op mijn mening over het boek.

 

Mijn mening:

Dit verhaal is weer helemaal in de stijl die je gewend bent van deel 1. Wat ontzettend fijn is, omdat je hierdoor als lezer weer snel in het verhaal zit. Wat ook fijn is, is dat dit boek begint met een terugblik. Hierdoor is het niet erg als het alweer wat langer geleden is dat je deel 1 hebt gelezen. Er wordt je namelijk een samenvatting gegeven waardoor je alles weer weet en mooi kan beginnen met deel 2. Het was zo leuk om weer in Fortura terug te zijn en weer meer over al deze personages te leren. Al heb ik over die personages in het vorige kopje al veel gedeeld. De schrijfstijl loopt weer vloeiend en lekker door het verhaal heen. Hoewel deel 2 net zo'n dik boek is als deel 1, lees je er vlot doorheen. Mede door de schrijfstijl. Alles loopt goed in elkaar over en je wordt echt meegezogen in al het mysterie.

Sommige plotpunten kwamen voor mijn gevoel een beetje overdreven over of uit de lucht vallen, maar ergens past het ook wel binnen het verhaal. Alleen sommige dingen met de media (en dan heb ik het niet alleen over Justine) voelden voor mijn gevoel niet helemaal realistisch, voor het verhaal. Niet kijkend naar onze eigen wereld. Voor mijn gevoel passen ze ook niet helemaal in het beeld dat het verhaal in de grote lijnen schetst. Ook werden sommige dingen heel belangrijk gebracht, maar zag je er later niets meer over terug. Alsof het compleet was weggevaagd. Als ik dan ook kijk naar het verhaal zelf, zou ik het vier sterren geven. Maar omdat dit personage om een bepaalde reden mijn hart heeft gestolen, zijn het toch vijf sterren.

Buiten een paar kleine dingen, die ik wat minder vond, blijf ik het echt een leuk verhaal vinden. Ook al ben ik helemaal niet zo van de 'koninklijke verhalen'. Ik zou het dan ook zeker aanraden aan iedereen, vooral als je houdt van verhalen met een koninklijk tintje. Al kan het ook echt leuk zijn om te lezen als je er misschien niet zo van bent. Vooral omdat het koninklijke niet wordt geromantiseerd. Het is niet alleen maar vrolijk en lief. Het is ook verschrikkelijk. Dat maakt ook dat ik het zo leuk vind om te lezen. Dit verhaal gaat namelijk niet om bals, mooie jurken en tiara's, maar over vriendschap, relaties (als is de romantiek niet hoog aanwezig, maar heel neutraal en casual) en hoe je als jong iemand je eigen pad leert volgen. Het is echt heel mooi geschreven en ik ben benieuwd wat voor werken we nog meer zullen zien van deze auteur! (En daarbij ook of er misschien nog weer een vervolg komt op dit boek, ik zou dat echt super leuk vinden.)

 

Conclusie:

Tot uw dienst is een boek dat heerlijk wegleest en geschikt is voor een brede doelgroep. Dit verhaal neemt je echt mee in het leven van verschillende personages en laat zien dat hoeveel fouten je ook maakt, er altijd mensen voor je op zullen komen en van je zullen houden. De schrijfstijl van deze auteur zit heel fijn en begrijpelijk in elkaar. Hoewel ik niet elk aspect uit het verhaal er echt in vond passen (wat ook eigenlijk bijna niet kan), is dit echt een verhaal dat ik nog eens zal herlezen. Echt een aanrader voor iedereen die eens een luchtig verhaal wil lezen met toch wat mysterie en koninklijke tintjes erin.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes:

(Volgt zeer binnenkort, want ik moet echt leren om quotes meteen te markeren in het boek, zodat ik ze niet kwijt ben als ik de recensie schrijf (: )

 

{Dit boek betreft een recensie-exemplaar, waarvoor nogmaals dank naar de uitgeverij, dit beïnvloedt mijn mening echter niet}


«   »