
Het verhaal:
In de spotlights gaat over Kate Morrinson, een meisje dat op het eerste gezicht een normale scholier lijkt. Al weet bijna niemand dat ze eigenlijk een dubbelleven leidt. Kate is namelijk ook de wereldberoemde Skyler. Kate wil het graag zo houden dat er maar weinig mensen zijn die weten dat ze Skyler is, omdat het haar leven rustig houdt. Maar dan duikt aan het begin van het schooljaar ineens iemand op die haar leven wil ruïneren. Dit persoon dreigt Kate haar dierbaren iets aan te doen als ze een reeks aan opdrachten niet uitvoert. Opdrachten die de goede reputatie van Skyler vernietigen. Zal Kate haar leven in de spotlights opgeven of laat ze zien dat ze sterker is door terug te vechten?
De personages:
De hoofdpersoon in dit verhaal is Kate, die nogal een beetje naïef overkomt. Zo maakt ze keuzes in het verhaal, die niet altijd helemaal te snappen vallen. Vooral wanneer een jongen die ze net een paar dagen kent meteen haar geheim weet, terwijl ze eigenlijk wil dat (bijna) niemand er vanaf weet. Maar natuurlijk heeft ze ook leuke momenten en is het niet vervelend om het verhaal te volgen. Cassie, de beste vriendin van Kate, vond ik echt een leuk neergezet personage. Ze is wat onzeker, maar ook een heel toegankelijk personage. Verder is de band tussen Cameron (Kate haar manager) en Kate ook mooi neergezet. Zo ziet Kate hem als een tweede vader, maar ik weet wel zeker dat hij haar ook als een tweede dochter ziet. Ook al maakt hij door het verhaal heen ook een aantal keuzes die ik nog steeds niet begrijp. De personages zijn allemaal goed neergezet, al vond ik ze zelf allemaal niet even leuk, maar dat maakt een verhaal soms ook weer leuk om te lezen. In het echte leven erger je je ook aan mensen.
Mijn mening:
Toen ik dit boek begon te lezen, zag ik niet meteen aankomen dat het een beetje richting mysterie/thriller zou gaan. Nu had ik dat misschien wel kunnen vinden, maar ik raakte er ook al snel aan gewend. Ik heb dit boek ook best snel uitgelezen, wat mede komt door de vlotte schrijfstijl van deze auteur. Persoonlijk vond ik het verhaal op bepaalde punten een beetje overdreven en onrealistisch, maar er zaten ook weer momenten tussen die me dan toch weer verder lieten lezen.
Zo vond ik Kate best rare keuzes maken in het verhaal, die ik nog steeds niet allemaal snap. En begrijp ik niet waarom er nou zo'n haat zit tussen de cheerleaders. Dat was voor mijn gevoel helemaal niet nodig geweest. Het is ook eens leuk om te lezen dat het juist gewoon goed gaat zo onder elkaar, omdat het eigenlijk altijd op deze manier wordt neergezet. Voor mij voelde de relatie tussen Kyle en Kate ook zeer geforceerd aan en ik denk ook niet dat dit boek de romantiek nodig had gehad. Zonder de romantiek had het verhaal er ook heel mooi gestaan.
Iets wat ik wel heel raar vond in dit verhaal is hoe er met de stalker en bedreigingen wordt omgegaan. Voor mijn gevoel ging dat heel onrealistisch. Vooral dat haar manager niet meteen naar de politie stapte, terwijl het hier gaat over de tiener die hij hoort te beschermen. Daarbij was er genoeg bewijs. En dan het feit dat de politie de tiener een wapen meegeeft, vond ik echt een beetje onpassend in een verhaal. Willen we niet juist jongeren aanleren om niet meteen naar een wapen te grijpen? Er lopen er al zoveel jongeren mee rond op de wereld. Ik denk niet dat je het dan een soort van wil promoten in een boek. Dat stuk haalde voor mij het plezier in dit verhaal wel echt naar beneden. En misschien is het altijd wel een beetje blijven hangen dat ik het niet helemaal een thriller vond, maar meer een contemporary waar een thriller in is gegooid en ik liever één van de twee iets beter uitgewerkt had gezien. Ook ben ik nooit zo'n fan geweest dat veel boeken zich steeds maar afspelen in de VS, ik zou wel meer willen zien gewoon in Nederland of Europa of andere landen. Ik hoef niet altijd per se in de VS te zitten als ik een boek lees. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.
Ik heb het boek wel volledig gelezen en dat komt vooral door hoe het verhaal is geschreven, wat mij nog steeds benieuwd maakt naar andere werken van deze auteur. De schrijfstijl van de auteur trok mij er heel makkelijk doorheen, wat goed te volgen en ik heb ook echt wel genoten van bepaalde momenten tussen de personages. En ja, ik heb me ontzettend geërgerd aan de verschillende personages, maar dat maakte het boek op de een of andere manier ook weer leuk/grappig voor mij om te lezen. Maar het is niet echt een boek voor mij. En ik vind het altijd heel naar om een recensie te schrijven, waarin ik meer minpunten dan pluspunten benoem, dus ik wil nog wel even goed benadrukken dat ik niet dit hele boek verschrikkelijk vond. Ik heb het drie sterren gegeven, wat bij dit boek een beetje betekent, dat ik het wel leuk vond om te lezen, maar niet geweldig goed doordat ik dingen had in het verhaal die ik minder vond. En omdat ik de schrijfstijl ook echt heel fijn vond om te volgen, ga ik zeker binnenkort nog 'Wens voor de wereld' lezen, het tweede boek van deze auteur.
Conclusie:
In de spotlights is een vlot geschreven ya, voor iedereen die een boek wil lezen over een dubbelleven, vol geheimen, en een thriller aspect met bedreigingen en een anonieme stalker. De schrijfstijl is heel goed te volgen en er zit ook veel potentie in deze auteur, wat je ook nieuwsgierig maakt naar andere werken. Het is geschreven in een Amerikaanse setting, wat meteen bepaalde sferen geeft aan het verhaal. Een boek dat je er gewoon bij moet pakken en moet kijken of het iets voor je is of niet.
Afsluiting met één van mijn favoriete quotes uit het boek:
Volgt zeer binnenkort.