Muren van ijs

Gepubliceerd op 31 oktober 2022 om 15:00

Titel: Muren van ijs

Auteur: Nanouk Kira

Serie: Muren van ijs, deel 1

Uitgeverij: Zilverbron

Genre(s): Fantasie, ya

Mijn rating: 4/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: Drakenhart (serie)

Vind Nanouk Kira hier:

Het verhaal:

Muren van ijs volgt het verhaal van vier jonge mensen die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben. Al hebben ze dat aan het begin van het verhaal niet allemaal door. Neara vertrekt met haar oom naar Ravacur, een stad die in opkomst is en snel zal uitgroeien tot een groot en welvarend rijk. Neara wil daar een kans grijpen om niet haar oom te hoeven opvolgen als belastinginner en Ravacur klinkt veelbelovend. Maar al snel blijkt dat de werkelijkheid heel anders ligt. Want hoewel er een strenge winter heerst, wordt het voedsel niet met iedereen gedeeld en moeten de inwoners een muur om de stad bouwen. Ook hoort Neara steeds meer gefluister over 'Orton' een naam die haar eerst niets zegt, maar al snel duidelijk wordt. Ze ontmoet Vira, die denkt dat Neara hen moet helpen om het oude Orton terug te krijgen en de stad te bevrijden uit deze handen. Door Vira komt ze ook al snel in contact met Déno, een verbanneling die zijn leven op de rit probeert te krijgen, en Firan, een rebel met een heel dik masker. En voordat ze het weet zit Neara bij de leiders van een groep rebellen, maar wanneer ze dat echt doorheeft is het te laat om het dorp en de bewoners de rug toe te keren.

 

De personages:

Dit verhaal volg je vanuit verschillende perspectieven: Neara, Déno, Vira, Firan. Daardoor kan het voor sommige lezers even duren voordat ze echt in het verhaal zitten, maar het geeft ook een brede kijk op alles wat er gebeurt. Er wordt goed aangegeven wie in welk hoofdstuk aan het woord is, niet alleen door de naam die er staat, maar ook het dier erboven (die ook nog een diepere betekenis heeft). Alle personages worden goed voorgesteld en uitgewerkt en hebben allemaal een diepere laag.

Neara is iemand die op zoek is naar een toekomst voor zichzelf, maar ook niet helemaal weet welke positie ze nou echt moet aannemen. Ze komt steeds dichterbij een groep mensen die Orton terug wil en begint ze, zonder dat ze het zelf eerst echt doorheeft, te helpen. Ze weet niet wat het beste is, maar ze ziet ook dat het er nu niet helemaal goed aan toe gaat. Daarbij heeft ze voor haar gevoel niet echt een thuis, maar daar begint verandering in te komen door de drie andere sterren van dit verhaal.

Déno, was vroeger de dorpsheld, maar is nu verbannen uit het dorp. Hij woont afgelegen en probeert er het beste van te maken. Zelf ziet hij niet echt in dat hij iets kan doen aan de situatie, maar Vira lijkt al het vertrouwen in hem te hebben. Daarbij probeert hij ook zijn situatie met Firan goed in beeld te krijgen en wil hij ervoor zorgen dat het met Firan goed blijft gaan. Al heeft Déno ook nog problemen met zijn moeder, die graag gebruik wil maken van iets wat hij bezit. Zijn magie.

Vira is een vrolijke meid, die zeker weet dat zij degene is die iets kan veranderen aan deze situatie. Vira is ontzettend slim en lost ook heel wat dingen op, al willen de andere drie niet altijd naar haar luisteren. Waardoor hun plannen soms mislukken en Vira weet dat het goed had kunnen gaan als de rest naar haar had geluisterd. Vira wil niet meer weggezet worden als iemand met te veel fantasie, maar wil gewoon serieus genomen worden.

Firan, een echte rebel, maar achter dat masker schuilt een gevoelig iemand. Firan draagt een heel dik masker en laat niemand er doorheen komen. Alleen Déno weet wat er echt achter het masker zit en wat voor geheimen Firan met zich meedraagt. Firan wil gewoon iets betekenen voor de wereld, maar heeft het gevoel dat hij het niet kan zijn, maar iemand zoals Déno, die vroeger een dorpsheld was. Hij zit vaak in de knoop met zichzelf, maar hij zet daardoor ook hele mooie dingen neer.

Al met al zijn alle vier de personages best wel verschillend, maar daardoor werken ze allemaal ook heel erg goed samen.

 

Mijn mening:

Toen ik dit boek ontving, was ik wel even sprakeloos door hoe dik het is. Maar toen ik begon te lezen, was ik daar helemaal niet meer mee bezig. Ik vloog door dit verhaal heen en heb van elk hoofdstuk genoten. Ik heb gelachen om de personages en ik ben van ze gaan houden. Ik leefde met ze mee en heb hetzelfde verdriet gevoeld (if you know, you know). Ik had nog niet echt iets van deze auteur gelezen hiervoor en wist daarom ook niet helemaal wat te verwachten, maar dit boek heeft me echt positief verrast.

Ik ben zelf altijd wel in voor boeken die heel erg focussen op de personages en de groei die ze doormaken. En dat samen met dit geweldige plot. Het was een heerlijk boek. Ik vond het ontzettend leuk om deze vier mensen te volgen (en de bijpersonages) en ik vind ze allemaal stuk voor stuk super goed uitgewerkt.

Het enige wat ik wat minder vond, was het einde. Al was dat maar voor korte duur, want ik ben meteen de auteur gaan berichten en kwam er toen al snel achter dat er nog een deel achteraan komt. Wat het einde meteen helemaal goed maakte. Daarnaast had ik misschien ook nog wel iets meer willen weten over de 'waarom' van de rijksmeester. Ik ben altijd wel benieuwd naar waarom de 'villains' doen wat ze doen in een verhaal. en misschien soms iets meer informatie over hoe de wereld eruitziet. En eruitzag toen het nog Orton was.

Voor de rest ben ik echt door dit verhaal heen gevlogen en ik ben ook ontzettend benieuwd naar wat deel 2 zal gaan brengen. Ik vind de verhaallijn zo ontzettend goed bedacht en ook de goden (houd ik van) helemaal perfect uitgewerkt. Het valt echt te zien dat de auteur alles goed op papier heeft staan, want de wereld klopt gewoon. Ik zou dit boek dan ook zeker aanraden om te lezen als je houdt van een fantasy, met een focus op hoe personages leven en tot bepaalde acties komen. Ik vond het echt een geweldig boek.

 

Conclusie:

Muren van ijs is een dik boek, maar zeker de moeite waard. Het leest heerlijk weg en de hoofdstukken zijn ook niet super lang. Daarbij wisselt de actie heel goed af met wat rustigere hoofdstukken en komt er genoeg emotie aan te pas. Dit verhaal is niet alleen een fantasie, maar ook een contemporary. Het behandelt veel dingen die in het leven gebeuren en focust zich ook heel erg op de personages zelf. Zo doorbreekt dit verhaal taboes en neemt het het gewone leven mee in het verhaal van mensen die een toekomst voor ogen hebben en daarvoor willen vechten. Verder is de verhaallijn origineel en ontzettend goed uitgewerkt. Echt een aanrader voor iedereen die graag boeken leest die veel focus hebben op de personages en die helemaal tot leven wekken.

 

Afsluiting met één van mijn favoriete quotes uit het boek:

“Zijn keel klopte en hij wist niet zeker of het kwam door het gif of door de emotie. Zijn hart scheurde langzaam. Deed het zoveel pijn omdat hun liefde ooit echt was geweest en hij zich nu geen enkele hoop meer kon voorhouden dat het weer zou worden zoals vroeger?”

- Nanouk Kira. Muren van ijs.

 

{Dit boek betreft een recensie-exemplaar, waarvoor nogmaals dank naar de uitgeverij, dit beïnvloedt mijn mening echter niet}


«   »