
Titel: Eeuw van de Vhéi
Auteur: Valentijn Ringelberg
Serie: De raad van Vha`rhymn, deel 2.5
Uitgeverij: Cauldron books
Genre(s): Fantasy, young adult, diversiteit, lgbtq+
Mijn rating: 4/5 sterren
Andere boeken van deze auteur:Voorbij het Wederwoud (deel 1) Hij die niet bestaat (deel 1.5), Als het duister roept (deel 2), Uit as herrezen (deel 3), Het land der runen (2023), Ondine, Susan, Het ongrijpbare leven van Theodora Mol
Vind Valentijn Ringelberg hier:
Het verhaal:
In deze novelle zitten vier kleine verhalen verstopt die je als lezer meer leren over de wereld waarin Phaun haar avonturen beleeft. Stuk voor stuk staan de verhalen op zichzelf en zijn het dus vier kleine boekjes in één boek gestopt.
Zo gaat het eerste verhaal over het eiland Jho. Hier worden de jongeren aan een levenspartner gekoppeld, maar niet veel later krijgt de eilandsjamaan een visioen waardoor niets meer zeker is in het leven van de netgekoppelde jongeren. Al besluiten ze om ervandoor te gaan en zie je hoe een stam wordt geboren, die je al eerder bent tegengekomen. Al weet je nu eindelijk waar hun oorsprong ligt.
Het volgende verhaal gaat over Velara (een naam die je misschien wel al zal herkennen) en hoe zij iemand helpt die toegetakeld in haar winkel verschijnt. Al is dat niets in vergelijking met wat haar niet veel later gaat gebeuren. Iets wat haar leven en dat van haar dochter helemaal een andere kant op draait.
Het derde verhaal gaat over de vhéi Yza. Hij groeit op bij zijn Nomadenfamilie waar het allemaal zeer goed gaat. Alleen hoe ouder Yza wordt, hoe rustelozer zijn vleugels worden. Hij wil de wijde wereld in en op een dag wordt besloten dat Yza op reis gaat, samen met een groepje Nomaden. Maar dat loopt alles behalve goed af.
Het laatste verhaal speelt zich af op boerderij Woestzicht. Er heerst een ziekte die alle gewassen aantast en Nüro en zijn ouders zien hun inkomen in rook opgaan. Zijn moeder gaat ervandoor om ergens anders geld te verdienen. Maar ook Nüro ziet een nieuwe inkomstenbron verschijnen. Al hebben alle keuzes ook gevolgen.
De personages:
Alle personages die in dit boek naar voren komen zijn goed uitgewerkt en je weet precies genoeg om hun verhaal te kunnen volgen. Als je de voorgaande delen al hebt gelezen, weet je sowieso al wat dingen over wat er komen gaat in deze verhalen. Al kom je nu nog meer achtergrondinformatie te weten. De personages die aanbod komen, hebben in de diepere laag van het verhaal allemaal een verbinding met elkaar. Verder zijn dit personages waar je al een keer van hebt gehoord, veel of weinig en soms alleen een naam. Maar het is super leuk om eens verder in hun leven te kijken en te zien hoe ze zijn gekomen waar ze zijn geëindigd.
Mijn mening:
Dit boek is geen onderdeel van de ‘hoofdreeks’ (het verhaal van Phaun), maar is wel heel makkelijk tussendoor te lezen, aangezien het toch wel connecties heeft met het hoofdverhaal. Zeker als je een beetje goed oplet bij het lezen en alles vlak achter elkaar aan leest. De schrijfstijl is lekker vlot en trekt je zo door alle verhalen heen, die soms ook met elkaar verbonden zijn, al valt het niet altijd meteen op.
Soms had ik wel een beetje moeite om in het begin van een nieuw verhaal meteen een connectie te voelen en goed te kunnen doorlezen, maar dat kwam altijd weer goed doordat er zoveel interessants gebeurt. Alle verhalen geven zoveel informatie en vullen gaten in met antwoorden waar je al lange tijd naar zocht. Zo kom je ook meer te weten over de rode orde en de ambassadeur en ook over bepaalde standpunten achter wat ze doen. En waarom ze misschien zo zijn als dat ze zijn.
Dit boek is niet dik, maar zit wel bomvol informatie en bevat precies alles wat nodig is. Geen overbodige dingen, maar alleen hetgeen waar het echt om draait. Ik kan niet op te veel dingen ingaan, omdat je dan ook al vrij snel in de spoilers gaat en die geef ik niet in mijn recensies. Waardoor het zeker met deze kleine verhalen wat oppervlakkig blijft.
Ook krijgen alle personages in deze verhalen echt een persoonlijkheid, maar ook precies genoeg verteltijd. Zo heeft Kojvo (Hij die niet bestaat) echt een eigen boek gekregen, maar dat is naar mijn idee voor deze personages echt niet nodig. Al het belangrijke zit al verwerkt in de korte verhalen die in deze novella zitten.
In ieder geval heeft de auteur een hele fijne schrijfstijl om te lezen en ga je vlot door alle verhalen heen. Het boek leest lekker weg en is ook wel iets luchtigs door het hoofdverhaal heen. Al heb je ook het gevoel dat je met veel meer informatie weer het verhaal van Phaun in kan duiken. Het is een makkelijk weg te lezen boek, dat verhalen verteld vanuit verschillende stammen en ook weer de vele diversiteit laat zien die deze serie al vanaf het begin in zich heeft.
Conclusie:
Eeuw van de Vhei is een los te lezen boek uit de serie Vha'rymn. Al is het natuurlijk beter om hem tussen de boeken in te lezen en op die manier meer achtergrondinformatie te krijgen van het verhaal van Phaun. De schrijfstijl is heel fijn om te volgen en neemt je echt mee de verhalen in, ook al zijn deze vier niet ontzettend lang. De schrijver heeft goed uitgedacht hoe de wereld in elkaar zit en laat op een mooie manier zien hoe deze stammen in elkaar zitten en de reis die zij al hebben afgelegd, waardoor ze zijn waar ze nu zijn.
Afsluiting met één van mijn favoriete quotes uit het boek:
"Wat als ik het had geweten? Wat als ik van te voren zou hebben geweten hoe het allemaal zou eindigen? Dan nog, dan nog hoop ik dat jij sterk genoeg bent om mijn lotsbestemming te vervullen. Zolang de reis bestaat."
- Valentijn Ringelberg, Eeuw van de Vhei.