Gallant

Gepubliceerd op 11 april 2023 om 15:00

Titel: Gallant

Originele titel: Gallant

Auteur: V. E. Schwab

Uitgeverij: Boekerij

Genre(s): Fantasie, horror, ya

Mijn rating: 4/5 sterren

Andere boeken van deze auteur: Shades of magic (serie), Villains (serie), The invisible life of Addie LaRue, Extra Ordinary (serie), Monsters of verity (serie)

Vind V. E. Schwab hier:

Het verhaal:

Olivia is tien jaar oud en woont al zo'n beetje haar hele leven in het meisjesweeshuis. Olivia heeft geen stem, maar als ze kon praten, zou ze het willen hebben over haar ouders die ze nooit echt heeft gehad. Ze zou vertellen over hoe anders ze zich voelt dan de andere meisjes, maar ze zal altijd blijven zwijgen over de schimmen die zij alleen kan zien. Olivia brengt haar dagen door met het dagboek dat ze van haar moeder heeft. Ze probeert de laatste boodschap in het dagboek te ontcijferen, aangezien de woorden aan haar gericht zijn. Een dag ontvangt het weeshuis een brief van Olivia's oom, om haar te laten herenigen met de rest van de familie. Al is er één klein probleem, het landgoed heet Gallant. Precies de plek die haar moeder beschrijft in haar laatste boodschap. Een plek waar Olivia vandaan moest blijven. Al gaat Olivia vastbesloten om meer over haar familie te weten te komen naar Gallant en al snel ontdekt ze de duistere plek van het landgoed.

 

De personages:

De hoofdpersoon in dit verhaal is Olivia. Een meisje van tien, die is opgegroeid in een meisjesweeshuis. Hier heeft ze het zeker niet makkelijk gehad, al helemaal niet toen de enige leidster die gebarentaal kon, er niet meer was. De rest doet geen moeite om op Olivia's manier met haar te communiceren. Ze willen dat ze alles wat ze wil zeggen opschrijft, maar het liefst zien ze haar gewoon praten. Iets wat Olivia dat nooit zal kunnen.

Zonder dat ze echt aanwezig is, speelt de moeder van Olivia ook een ontzettend grote rol in het verhaal, door het dagboek leer je haar super goed kennen en krijg je een goed beeld bij haar en de vader van Olivia. Zij vertellen hun verhaal door middel van het dagboek, aangezien ze het nooit echt kunnen vertellen.

Verder zie je veel van de personages die op Gallant wonen, zoals Matthew (Olivia's neef) en kom je in aanmerking met alle schimmen die Olivia ziet en waar ze soms ook op een bepaalde manier mee kan communiceren. Je leert de duistere kant van Gallant kennen en iedereen die daar woont.

Het is een zeer diverse cast en alle personages hebben een zeer sterke persoonlijkheid. Allemaal hebben ze iets bijzonders en dat maakt ze stuk voor stuk leuk om over te lezen.

 

Mijn mening:

Persoonlijk wist ik helemaal niets van dit boek toen ik het begon te lezen. Ik had zelfs de flaptekst niet gelezen en ik stond daardoor dus ook voor een grote verrassing. Veel moeite om in het verhaal te komen had ik echter niet. De schrijfstijl nam mij meteen mee en ik was meteen nieuwsgierig naar Olivia en het dagboek. Ik hoopte meteen al dat Olivia weg zou komen uit het weeshuis. Want ik wilde weten wat Gallant precies was en wat er met de plek aan de hand was.

Hier en daar vond ik bepaalde stukken misschien een beetje vaag omschreven, ik was misschien liever wat meer in detail gegaan. Zo zou ik nog steeds wel meer willen weten over Gallant en iedereen die daar heeft gewoond. Ook vond ik Olivia soms veel ouder klinken dan tien, maar aan de andere kant, een kind dat al zo ontzettend veel heeft meegemaakt, klinkt al vrij jong volwassen. Er waren ook genoeg momenten dat goed te zien viel, in haar gedachten, dat Olivia echt nog een kind was. Tijdens het lezen heb ik mij er weleens aan gestoord, dat ze soms wat te volwassen klonk. Alleen als ik er achteraf aan denk, snap ik wel waarom het zo zou kunnen komen en vind ik het ook passend in het verhaal.

Al met al had ik dit boek best wel als een langer verhaal willen zien, maar ik vond het nog steeds ontzettend leuk om te lezen. Gallant was voor mij in ieder geval een geslaagd verhaal en ik heb nog lang nagedacht over het einde, waarin alles goed kwam, maar toch ook weer niet helemaal. Dit boek heeft mij op bepaalde momenten zeker verrast en ik kon dit boek dan ook bijna niet wegleggen. Dit was mijn allereerste boek van deze auteur, maar meteen heb ik een nieuwe auteur op mijn favorietenlijstje gestopt. Ik vind de manier van schrijven echt super fijn en dit concept ook super leuk bedacht. Het laat mij verlangen naar meer verhalen van deze auteur, aangezien ik wil weten wat deze auteur nog meer bedenkt om over te schrijven.

 

Conclusie:

Gallant is een boek voor iedereen die wel houdt van wat mysterie, met een vleugje horror. Iedereen die eens wat anders wil zien dan een boek met romantiek en gewoon een super goed plot wil lezen. Het boek leest super vlot weg en de schrijfstijl is echt fantastisch om te volgen. Zeker een verhaal dat het waard is om te lezen.

 

Afluiting met één van mijn favorite quotes:

"Safe does not mean happy, does not mean well, does not mean kind."

- V. E. Schwab, Gallant.


«   »