Hallo Meke, wat leuk dat je tijd wil maken voor dit interview. De vragen komen zowel van mij als van andere lezers die van alles willen weten over Nederlandse schrijvers. Voordat we naar de vragen gaan, kun je jezelf misschien even voorstellen voor de mensen die je misschien nog niet (zo goed) kennen.
Hoi! Ik ben Meke, 23, bijna 24 jaar en ik schijf Nederlandse jeugdboeken. Ik studeer momenteel aan de universiteit en ik zit nu in mijn eerste jaar van mijn onderzoeksmaster dat gericht is op literatuur en kunst. Mijn focus gaat voornamelijk uit naar hoe kunst (vooral literatuur) invloed heeft op iemands cognitie, psychologie en emotie. Verder lees ik graag, speel ik al 18 jaar piano en vind ik het altijd leuk om nieuwe dingen te ontdekken.
Wat een leuk, en druk, leven! Laten we dan eerst even teruggaan naar waar het allemaal begon. Waardoor ben jij gaan schrijven?
Ik ben eigenlijk gaan schrijven omdat anderen het deden. Ik had op de middelbare school twee leeftijdsgenoten die het ook deden en daardoor dacht ik: ‘wacht … dat kan ik ook!’ Vroeger schreef ik al wel kleine verhaaltjes, maar ik had nooit het idee gehad om dat te vergroten of echt boeken te gaan schrijven. Pas toen ik mijn leeftijdsgenoten dat zag doen, ben ik meer gaan schrijven en het ook gaan delen.
Wij, als lezers, zijn natuurlijk hartstikke blij dat je het bent gaan delen en wij nu fysieke boeken van je verhalen in handen kunnen houden en lezen. Je boeken zitten vol unieke dingen, waar haal je die ideeën vandaan?
Oef, mijn ideeën komen eigenlijk overal wel vandaan. Soms is het iets wat ik op YouTube zie of een onderdeel van een boek of film. Of soms zegt iemands iets waardoor ik denk: ‘wacht eens …’ En daarna ga ik heel veel vragen stellen. “Wat als …”. Soms probeer ik bewust een verhaal te creëren, dan wil ik een verhaal schrijven over iemand die bijvoorbeeld een bijzondere droom heeft. Dan probeer ik vooral visuele inspiratie op te doen door eindeloos lang op Pinterest te scrollen op zoek naar een aesthetic die tot me spreekt.
Pinterest is natuurlijk altijd een goed iets om inspiratie van te krijgen. Heb je toevallig ook iets (of iemand) dat je inspireert om te gaan schrijven?
Ehm… er is niet echt iets dat mij per se inspireert. Ik heb vooral een drive om verhalen te vertellen. Om dingen te delen en mensen ermee te inspireren.
Dat kan natuurlijk ook! Heb je dan bijvoorbeeld wel een voorbeeld in de literaire wereld?
Er zijn wel auteurs naar wie ik opkijk. Alice Oseman vind ik echt een fantastische auteur. Ik houd van haar verhalen, hoe ze ze opbouwt en hoe het tempo in haar verhalen loopt. Ze lijken zo simpel maar ik ben er helemaal weg van. Datzelfde heb ik ook met C.G. Drews. Haar verhalen zijn zo mooi!
Die auteurs zijn mij ook zeker bekend en ook echt aanraders voor iedereen die nog niets van hun gelezen heeft. Om weer terug te gaan naar het schrijfproces zelf, hoe vind jij de motivatie om te schrijven?
Eigenlijk is het een kwestie van discipline in mijn ogen. Gewoon schrijven. Het liefst dagelijks. Kijk, een dagje overslaan is niet erg, maar je moet er wel een soort routine in krijgen. Al zijn het maar 50 woorden. En op die manier kom ik er altijd wel doorheen. Schrijven is namelijk niet altijd even leuk. Er zijn ook echt scenes waar ik mezelf doorheen moet worstelen, omdat ik het niks aan vind om te schrijven. Maar ook deze scenes zijn belangrijk. Gewoon doorgaan en niet zomaar opgeven.
Dat is zeker een goede discipline om te hebben! Schrijf je dan ook dagelijks of heb je bepaalde momenten per week/ per maand?
Voordat ik bedolven onder het werk raakte, was het dagelijks. Dat wil ik ook heel graag weer terug. Maar momenteel is het een keer in de week (want tentamens, daarna wil ik heel graag terug naar een paar keer per week).
Ah, ja! Hopelijk gaat het goed met je tentamens en kun je snel weer meer schrijven! Heb jij als schrijver ook wel eens last van een writer's block? En zo ja, hoe overkom je die dan?
Ik heb eigenlijk vrij weinig last van writer's block. Momenteel heb ik alleen even geen motivatie. Misschien dat dat ook wel een writer's block is. En hoe ik daar overheen kom? Ik schrijf nu compleet iets anders dan wat ik normaal doe, zonder dat daar iets aan vast zit. Geen verwachtingen, geen standaard. Het is ook niet bedoeld dat iemand het ooit zal lezen. En als ik dat af heb, dan hoop ik dat ik weer zo in de schrijfflow zit dat ik weer een verhaal kan oppakken waar ik echt wat mee wil.
Dat is zeker een goede tip om even je hoofd lost te maken van hetgeen wat vastloopt! Als je dan lekker aan het schrijven bent, waar doe je dat dan het liefst?
Ik schrijf het liefst aan mijn keukentafel als het nacht is. Niet dat dat de laatste tijd lukt, maar het idee is er. Ik wil nog een nieuwe schrijfplek creëren, namelijk op het balkon, voornamelijk in de zomer, maar die is er nog niet.
Oeh, wat een mooi idee voor een nieuwe schrijfplek! Je hebt nu natuurlijk al twee boeken gepubliceerd, maar hoelang duurt het voor jou gemiddeld om een boek te schrijven?
Dat verschilt ontzettend per boek en het ligt eraan wat je rekent tot “boek schrijven”. Plotten kan soms heel snel gaan, met een week of twee. Soms langer. Het schrijven van versie een kan ik op z’n snelst met 3 maanden (ga dan wel uit van zo’n 80K woorden). Meestal tussen de 3 maanden en 6 maanden. En daarna laat ik het even liggen, voordat ik het herschrijf. Meestal ben ik toch wel een jaar bezig voordat het echt klaar is.
Je schrijf zeker lekker door! En in welk genre schrijf je dan eigenlijk het allerliefst?
Het liefst schrijf ik Contemporary/Coming of age. Maar het liefst wel met een vleugje van iets anders, zoals thriller, romance of fantasy.
Zoals we ook al kunnen zien in je uitgegeven boeken! Zou je in de toekomst nog andere genres willen uitproberen?
Ik vind het wel leuk om wat te experimenteren met dystopian of sci-fi. Maar of dat ooit uitgegeven wordt dat is maar de vraag. Ook horror lijkt me erg leuk, maar ontzettend moeilijk. Het meeste heb ik weleens geprobeerd, maar het blijft leuk om er af en toe naar terug te keren.
Dat klinkt zeker als een leuk uitstapje van Contemporary! Nog even weer over je (geschreven) verhalen. Heb je een doel dat je wil bereiken met het delen van je verhalen?
Ik heb het doel om de wereld een klein beetje te veranderen met mijn verhalen. Zelfs als het de wereld van een persoon is, heb ik mijn doel al bereikt.
Dat is een ontzettend mooi doel! We lezen vaak dat veel auteurs iets van zichzelf in hun verhalen verwerken. Doe jij dat ook?
Haha, oeps. Ja, ontzettend veel. Schrijven is voor mij ook een stukje verwerking en zelf-therapie. Mensen die mij kennen zeggen ook dat ze mij erg herkennen in bepaalde karakters.
Dat klinkt zeker herkenbaar, als mede schrijver. Je had al aangegeven dat je het op dit moment vrij druk hebt. Ben je nog wel een verhaal aan het schrijven of ligt alles een beetje stil?
Ja maar het is niet een heel serieus. Ik ben momenteel bezig met een soort sci-fi, dystopian verhaal. Wegens drukte van mijn studie kan ik eigenlijk niet een groot project oppakken, wat ik wel graag wil, dus schrijf ik nu iets “makkelijks”. Met makkelijk bedoel ik eigenlijk iets waarvan ik weet dat ik het niet ga uitgeven. Ik heb zeker niet genoeg ervaring in dit genre om echt iets neer te zetten waar ik volledig achter sta, maar het is wel leuk om iets anders te schrijven. En eigenlijk is het heerlijk om iets te schrijven waar ik niks mee moet of wil. Als het waardeloos is, dan maakt het niet uit en dat is heel prettig.
Dat klinkt zeker als een goed schrijfplan tijdens veel drukte! Je bent natuurlijk gepubliceerd bij een traditionele uitgeverij. Hoe verliep jouw uitgeefproces daarin?
Ik heb mijn manuscript ingestuurd en toen ik eenmaal een ja kreeg, ging het balletje rollen. Dan moet je van alles insturen over het verhaal en als je eenmaal ingepland bent voor redactie, krijg je je verhaal terug met allemaal correcties. Best wel pittig in het begin hoor, dat je zoveel correcties ziet, maar eigenlijk is het altijd goede feedback. Zinsopbouw is niet altijd even logisch en soms herhaal je dingen te vaak. En ondertussen wordt er een cover gemaakt (of je hebt een fantastische vriendin die dat kan en daardoor worden je covers nog veel beter, thanks Laura Dijkstra!). Daarna krijg je de uiteindelijke versie en dat wordt dan gedrukt.
Dat klinkt als een grote achtbaan! Met natuurlijk een ontzettend leuke uitkomst. Heb je op dit moment ook een echte favoriet van je geschreven boeken?
Wanneer Bloemen Verwelken is toch wel mijn favoriet, maar Voor Altijd Regen (het boek dat uitkomt) is ook wel eentje die daar vlak achteraan komt.
Wanneer bloemen verwelken is ook zeker een aanrader voor iedereen om te lezen! En super leuk dat we in april alweer een nieuw boek kunnen verwachten van je. Heb je van je geschreven boeken ook een favoriet personage?
O jee, hoe moet ik kiezen? Misschien gek, maar de Dood (uit Wanneer Bloemen Verwelken). Hij was ontzettend lastig te schrijven, vooral omdat het zo’n omstreden begrip is. Maar ik heb toch een soort vrede/vriendschap gevoel gekregen. En ik geloof graag dat de Dood een echt persoon is, zoals ik hem bedacht heb. Zou mooi zijn!
Ik vond dat de Dood in je verhaal echt heel mooi en goed uitgewerkt naar voren kwam, dus ik snap zeker dat je zo'n gevoel over hem hebt. Is Wanneer bloemen verwelken dan ook het verhaal geweest dat je het moeilijkste vond om te schrijven of is dat een ander verhaal?
Wanneer Bloemen Verwelken. Het was echt ontzettend moeilijk om te schrijven, vooral omdat ik het eigenlijk totaal niet leuk vond. En dat klinkt heel gek als je bedenkt dat ik net zei dat het mijn favoriete verhaal is. Maar het is een relatief langzaam boek om te schrijven. Je hebt geen heftige achtervolgingsscenes, gedetailleerde moorden, dreigbrieven of andere adrenalinescenes. Iets wat bijvoorbeeld Identiteit wel heeft. Daarnaast is het thema natuurlijk ook wel geladen, dus daar moet je voorzichtig mee omgaan. En dat maakte het ook zo lastig. Ik wilde het boek niet te zwaar maken, niet saai, maar ook niet te veel van het goede. Er moesten ook genoeg rustmomenten zijn, dus alles bij elkaar was dat best lastig.
Ondanks dat het boek moeilijk was om te schrijven, is het echt een pareltje geworden. Staan er voor in de verdere toekomst nog meer verhalen op de planning?
Zeker, maar ik heb behoorlijk wat tegenslagen gehad in het schrijfgebied, wat de motivatie eruit gehaald heeft. Dus alles staat een beetje stil, maar ik ben wel weer van plan om binnenkort alles weer een beetje aan de gang te zetten.
Ik ben ontzettend benieuwd wat we dan later nog meer van je kunnen verwachten! Heb je toevallig al een voorproefje van je volgende project?
Hmm, ik heb nog niks concreets eigenlijk, maar ik zit te denken aan een hoofdpersoon die auteur is. In welke mate weet ik nog niet.
Dat klinkt al goed en daar kun je zeker veel kanten mee op! Als afsluiter wil ik je nog vragen of je eventueel tips hebt voor andere (beginnende) schrijvers?
Er zijn twee dingen die je eigenlijk nodig hebt om goed te kunnen schrijven. Lees ontzettend veel en vraag je altijd af waarom je het boek mooi vindt of helemaal niks. Schrijfstijl? Plot? Dialoog? Probeer er van te leren, maar geniet natuurlijk ook. En schrijf veel. En doe het vooral zelf, dus geen AI, daar leer je niet van. Schrijf voor jezelf en laat zo af en toe iets lezen. Het is fijn als je een groepje hebt met wie je dingen kan delen die vooral enthousiast is over wat je doet, of het nu heel goed is of eigenlijk een beetje blubber, dat maakt niet uit. Je kan nooit genoeg aanmoediging krijgen. En doe vooral wat jij wilt. Dat maakt jou uniek, jouw werk anders dan dat van anderen en laat je niet vertellen wat hoort in de schrijverswereld. Er zijn geen regels.
Wat een goede tips!
Heel erg bedankt voor dit leuke interview, Meke! Ik kijk zelf al heel erg uit naar de verschijning van je derde boek en ik hoop dat hiermee misschien nog meer mensen ervan overtuigd zijn om je boeken eens op te pakken en te lezen!