Interview | Laura Diane

Gepubliceerd op 31 januari 2024 om 15:00

Hallo Laura, wat leuk dat je tijd wil maken voor dit interview. De vragen komen zowel van mij als van andere lezers die van alles willen weten over Nederlandse schrijvers. Voordat we naar de vragen gaan, kun je jezelf misschien even voorstellen voor de mensen die je misschien nog niet (zo goed) kennen.

 

Mijn naam is Laura Diane, 45 jaar jong en ik woon in Schiedam samen met mijn rescuehondje Marvel. Ik schrijf young adult boeken bij uitgeverij Clavis, as we speak zijn daar zes titels van mij verschenen.

 

Super leuk! En ook veel mooie titels zijn er ook al verschenen! Laten we eerst even teruggaan naar waar het allemaal begon. Waardoor ben jij gaan schrijven?

 

Toen ik tiener was schreef ik fanfiction, en dat is gewoon voor de lol begonnen. Daarna heb ik jarenlang niet geschreven (en ook niet gelezen trouwens) tot ik de Twilight Saga ontdekte. Mijn liefde voor lezen was terug! Eigenlijk ben ik pas echt serieus (weer) gaan schrijven nadat ik de The Hunger Games en Divergent serie las. Het dystopische genre trok mij enorm aan en ik dacht: zo’n verhaal wil ik gaan schrijven!

 

Wij als lezers van je dystopische boeken zijn natuurlijk heel blij dat je dat genre hebt ontdekt en erin bent gaan schrijven. Je verhalen (ook die niet dystopische) bevatten vaak unieke en bijzondere onderwerpen. Waar haal je die ideeën vandaan?

 

Overal en nergens eigenlijk! Ivelle, mijn enige standalone tot nu toe, begon met een afbeelding op Pinterest waar ik voorbij scrolde. En de Magic Kingdom trilogie is ontstaan doordat ik in Disneyworld op vakantie was in dezelfde week dat daar een orkaan aan land zou komen. Als ik met een verhaal bezig ben, staan mijn ogen en oren altijd open en kan alles - van een plaatje, tot een liedje op de radio - me inspireren en op ideeën brengen.

 

Echt super leuk! En het brengt je vaak de beste inspiratie! Heb je naast dit ook iets of iemand dat je nog inspireert om te gaan schrijven?

 

Zoals ik hierboven al eerder noemde zijn de boeken die ik heb gelezen mijn grootste inspiratie om zelf te gaan schrijven. En misschien heeft het toch altijd wel een beetje in me gezeten :)

 

Zeker! En inspiratie uit andere boeken halen is nooit verkeerd om te doen (zolang we dus niks gaan kopieren, maar dat snapt iedereen wel). Heb je dan ook een groot voorbeeld in de literaire wereld?

 

Ik had nooit echt 1 auteur als voorbeeld, het zijn meer de boeken die me bijblijven. Maar een paar jaar geleden ontdekte ik de non-fictie boeken van Matt Haig en ik vind zijn schrijfstijl echt waanzinnig mooi! Pas las ik eindelijk The Midnight Library en nu nog meer fan! Ik houd zelf ook erg van beeldend schrijven met metaforen, dus daarom spreekt hij me ook zo aan denk ik.

 

Dat kan natuurlijk ook! Maar wat fijn dat je een beetje per toeval boeken van iemand leert kennen met vrijwel dezelfde schrijfstijl! Om weer even terug te gaan naar het schrijfproces zelf, hoe overkom jij een writers-block?

 

Oh man… soms zijn er dagen dat het gewoon niet wil lukken, dan stop ik er gewoon mee. Tijdens het schrijven van Als de nacht eindigt heb ik twee jaar (!) niet geschreven, door allerlei omstandigheden, maar op een gegeven moment moet je jezelf als schrijver toch dwingen om weer te gaan zitten, het document te openen en opnieuw te beginnen. Doorzettingsvermogen is dan ook een van de belangrijkste eigenschappen die je moet hebben (of ontwikkelen) als je een boek wilt schrijven.

 

Doorzettingsvermogen heb je zeker nodig bij het schrijven, inderdaad. En wij als lezers zijn ook heel blij dat jij niet hebt opgegeven en we nu je verhalen kunnen lezen. Als we dan kijken naar normale dagen, hoe vind je dan de motivatie om te gaan schrijven?

 

Ik ben een dagdromer en visueel ingesteld, dus ik zie mijn verhaal voor me als een film. Als die scènes zich voor me afspelen raak ik gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan. Maar zoals je bij mijn vorige antwoord al kon lezen: ik moet mezelf - ook na zes boeken -  elke keer opnieuw weer dwingen om te gaan zitten en schrijven. Als ik bezig ben gaat het altijd wel weer, maar beginnen blijft een gevecht haha!

 

Dat beginnen een gevecht is, herken ik ook echt! Maar als je dan eenmaal begonnen bent en lekker aan het schrijven, waar doe je dat dan het liefst?

 

Op de bank, met de laptop op schoot :)

 

Dat vind ik ook vaak een heerlijke plek om te schrijven! Hoe vaak in de week/maand schrijf je dan ongeveer?

 

Ik schrijf eigenlijk alleen in het weekend en dan de hele dag door. Door de week noteer ik wel vaak losse zinnen of ideeën voor scènes in mijn telefoon.

 

Echte schrijfdagen dus, wat fijn! Hoelang duurt het dan gemiddeld voordat je een boek hebt geschreven?

 

Als ik terugkijk op mijn boeken werk ik er gemiddeld zo’n acht maanden aan. Mijn eerste serie kostte me letterlijk jaren, maar Ivelle schreef ik in zes maanden.

 

Dat is vrij vlot! En in welk genre schrijf je dan het allerliefst?

 

Dystopisch vind ik heel tof, daar heb ik twee series in geschreven. Maar ik pin me er niet op vast, waarmee ik bedoel dat ik schrijf wat bij me binnenkomt en dat kan zomaar een ander genre zijn, al zal het wel altijd YA zijn. 

 

Dat is zeker een goede instelling om te hebben! Heb je dan ook al een ander genre dat je in de toekomst misschien wil uitproberen?

 

Ik zou nog weleens een contemporary YA willen schrijven, dus wie weet!

 

Oeh, ik ben heel benieuwd wat dat zal gaan worden dan! Echt eens wat anders dan dystopie of fantasie. Nog even weer over je (geschreven) verhalen. Heb je een doel dat je wil bereiken met het delen van je verhalen?

 

Ik hoop vooral dat lezers ervan genieten en ook wel dat ze er iets uithalen -  een mooie zin, of iets waar ze zich in herkennen -  dat ze met zich meenemen. 

 

Aan de lezers te zien, lukt dat zeker! Verwerk je dan ook wel eens persoonlijke dingen in je verhalen?

 

Zeker, ik denk dat je daar als schrijver bijna niet aan ontkomt. Vooral in Ivelle zit heel veel van mijzelf. 

 

Dat denk ik inderdaad ook. Ben je op dit moment ook een verhaal aan het schrijven? 

 

Ik ben inmiddels begonnen aan een nieuwe serie, in een voor mij ook nieuw genre: een low fantasy. Ook ben ik bijna klaar met het schrijven van een korte prequel uit het POV van een personage uit de Magic Kingdom trilogie.

 

Ik kan nu al niet wachten om het allebei te lezen! Heb je ook al voorproefje van de low fantasy? 

 

De fantasy serie speelt zich af op een eiland, en is geïnspireerd op de Grieks-Minoïsche mythologie, het Japanse kintsugi en de polarisatie in onze huidige wereld. Ik heb zelfs al een titel, die ik nog niet ga verklappen :)

 

Dat klinkt al veelbelovend! Wij als lezers weten natuurlijk dat jij je boeken uitbrengt bij een traditionele uitgeverij. Hoe verliep jouw uitgeefproces daar?

 

Toen Als de nacht eindigt af was, heb ik het manuscript in eerste instantie naar 3 uitgevers gestuurd. Twee daarvan waren geïnteresseerd, maar hebben het uiteindelijk toch afgewezen. Daarna heb ik het naar nog vijf uitgevers gestuurd, waarvan Clavis er een was. Van hen kreeg ik een mail of ik op gesprek wilde komen om de publicatie te bespreken.

 

En dat is meteen ook weer een tip om nooit op te geven! En natuurlijk geweldig dat Clavis het wilde uitgeven en wij nu allemaal van je boeken kunnen genieten. Heb je op dit moment ook een favoriet tussen je geschreven boeken zitten?

 

Elke serie, en elk boek heeft wel iets favoriets, maar overall is het op dit moment toch echt de Magic Kingdom trilogie. 

 

Dat is zeker waar! De Magic Kindom trilogie zit natuurlijk ook steengoed in elkaar, met mega plottwists, dus zeker favoriet waardig als serie. Heb je naast een favoriet boek/serie ook een favoriet personage? 

 

Ook niet te doen deze vraag! Ik kan er echt niet eentje kiezen, dus mag ik het ook per boek doen? 

 

Zeker!

 

Als de nacht eindigt/Als de morgen begint: V

Ivelle: Ivelle

De Magic Kingdom trilogie: Max

 

Oeh, goede keuzes! Ik vind die personages ook echt geweldig! Welk van je verhalen vond je eigenlijk het moeilijkst om te schrijven? 

 

De Magic Kingdom trilogie was heel moeilijk, omdat het een onwijs ingewikkeld plot heeft met veel backstories (wat ik overigens ook juist heel leuk vind/vond!) Ook moest ik vooral in boek 1 subtiel zijn, maar ook hints geven (als je de plottwist in deel 2 al hebt gelezen weet je waarom ;)) en die balans vinden en behouden was best lastig!

 

Dat antwoord had ik zeker verwacht! Maar ik vind dat je het ontzettend goed hebt gedaan allemaal! Als afsluiter wil ik je nog vragen of je eventueel tips hebt voor andere (beginnende) schrijvers?

 

Eerst beginnen, en dan doorzetten :) Schrijf vooral wat je zelf leuk vind, wat je interessant vindt, wat je wil overbrengen. Trek je niet zo veel aan van de regels over hoe je een boek moet schrijven, maar haal eruit wat voor jou werkt. En ook dat kan veranderen: ik heb inmiddels geleerd dat meer plotten van tevoren mij helpt om het verhaal beter en sneller te kunnen schrijven, omdat ik dan minder vastloop.

 

Dat zijn hele goede tips!

 

Heel erg bedankt voor dit leuke interview, Laura! Ik kijk nu al uit naar je volgende verhalen en ik hoop dat hiermee misschien nog meer mensen ervan overtuigd zijn om je gepubliceerde boeken eens op te pakken en te gaan lezen!