Dromen in rood

Gepubliceerd op 19 januari 2024 om 15:00

Leeftijdscategorie: Young Adult

Aantal bladzijden: 290

Uitgever: Dutch Venture Publishing

Titel: Dromen in rood

Auteur: Jen Minkman

Genre(s): Sci-fi, fantasy, dystopie

Mijn beoordeling: 3/5 sterren

Andere boeken door deze auteur: Veel, kijk op bijvoorbeeld Goodreads of de website om meer boeken te zien.

Vind Jen Minkman hier:

Het verhaal

Dromen in rood volgt het verhaal van Marise. Zij vlugt met haar familie van de onbewoonbare aarde naar Mars. Hier willen ze zich gaan vestigen, maar ze zijn nog druk bezig om Mars een leefbare planeet te maken voor de mensheid. Alleen komt Marise al snel tot de ontdekking dat Mars helemaal niet zo dood en verlaten is als dat hun eerst werd verteld.

 

De echte bewoners van Mars lijken echter niet zo blij te zijn met deze mensheid die de planeet probeert over te nemen.

De personages

De hoofdpersoon in dit verhaal is Marise. Ze moet ontzettend wennen aan het leven op Mars en weet nog niet precies wat ze nu allemaal wil bereiken en doen nu ze hier is aangekomen. Wel gaat ze meteen veel om met Hajime. Hij studeert aan de universiteit en probeert Marise vaak tegen te houden in ondoordachte plannen. Hajime en Marise groeien doorheen het verhaal steeds dichter naar elkaar toe.

Daarnaast heeft Marise nog een zusje, en krijgt ze al snel een groep vrienden om zich heen. Ook al is niet iedereen daarvan meteen blij om Marise hier op Mars te zien. De groep probeert de geheimen van Mars te weten te komen en ervoor te zorgen dat de volwassenen niet weer dezelfde fout begaan als op Aarde.

Alle personages zijn uitgewerkt met een eigen persoonlijkheid en je kan dus ook makkelijk de bijpersonages uit elkaar houden. Dit maakt het verhaal makkelijk om te volgen en je leeft op een eigen manier mee met elk personage.

De setting

Dit verhaal speelt zich af op Mars. Een planeet met een rode lucht. De mensheid leeft in koepels, omdat ze buiten niet kunnen ademen en als ze wel naar buiten moeten, dragen ze speciale pakken. Als Marise door een zandstorm vast komt te zitten en een vulkaan in vlugt. Komt ze een hele andere kant van Mars te weten en ziet ze dat de planeet er ook echt heel mooi en betoverend uit kan zien. De beschrijvingen van de omgevingen zijn ontzettend levendig geschreven en als lezer zie je dus echt voor je hoe alles op Mars eruit ziet.

Mijn mening

Als eerste wil ik beginnen met dat de cover van dit boek echt een plaatje is en ook meteen je aandacht grijpt. Daarnaast houd ik wel van sci-fi en was ik dus gelijk benieuwd wat dit verhaal zou brengen. Zeker omdat het op een planeet afspeelt die we allemaal wel kennen en je dus kan zien wat een auteur van die planeet maakt.

Het verhaal las makkelijk weg en is goed te volgen. De schrijfstijl van de auteur is vlot en zorgt ervoor dat je makkelijk in het verhaal komt en niks langdradig voelt. Het tempo van dit verhaal lag ook best hoog en je vloog er dus echt doorheen. De personages zijn leuk om te volgen en vooral de tieners maken begrijpelijke beslissingen. In dit verhaal vond ik de tieners ook veel slimmer en beter overkomen dan de volwassenen. Daarom vond ik het ook leuk om echt die groep te volgen en hoe zij ervoor proberen te zorgen de ze op Mars kunnen leven, naast de oorspronkelijke bewoners.

Hier en daar miste ik helaas wel wat in dit verhaal. Zo miste ik een goede plottwist, of überhaupt een iets diepgaander plot. Voor mij lag alles er best wel dik bovenop en gebeurde er eigenlijk niet veel in het verhaal. Hierdoor miste ik ook wat spanning en sensatie wat je meestal wel veel voorbij ziet komen in dit genre. Het boek was vrij oppervlakkig en ik had graag gezien dat er wat meer zou gebeuren of dingen wat diepgaander uitgewerkt zouden worden. Ook miste ik hier en daar motivaties en redenen waarom bepaalde dingen werden gedaan en waren gebeurd. Er zit heel veel potentie in dit verhaal, maar ik denk niet dat dat er nu volledig uit is gehaald. Bepaalde dingen hadden net wat beter uitgewerkt kunnen worden, waardoor je meer diepte creëert en waarschijnlijk ook minder voorspelbaarheid.

Wel vond ik dat dit boek lekker veel diversiteit had en vond ik het leuk dat er overal heel normaal over werd gedaan. Ook is het eens leuk om te zien dat niet alleen de VS wordt gebruikt in een sci-fi/dystopie setting, maar dat de mensen overal van de wereld vandaan komen. En ook het feit dat ze van alle bevolkingsgroepen dna mee wilden nemen naar Mars, vond ik een leuke toevoeging. In het bijzonder vond ik ook de ace verhaallijn die door het verhaal heen geweven zat, vond ik wel echt heel mooi uitgewerkt. Het boek draaide er niet om, maar het was er gewoon en hoorde bij Marise. Dit maakte het heel normaal en fijn om over te lezen en dat het gewoon allemaal zo normaal is in de tijd waarin zij in het verhaal leven.

Ik heb dus echt genoten van het lezen van dit boek, maar miste toch wel wat diepgang om het voor mij echt een perfect verhaal te maken. Wel vond ik de schrijfstijl super leuk en ben ik nu dus nog meer benieuwd naar andere boeken van deze auteur. Ook denk ik dat dit een goede instap kan zijn in dit genre voor iedereen die er nog nooit in heeft gelezen. Aangezien het niet te diepgaand is en met te moeilijke woorden, dus makkelijk te ontdekken of dit genre iets voor je zou zijn.

Conclusie

Dit boek is een aanrader voor iedereen die eens het sci-fi/dystopie genre wil proberen en niet meteen met een heel dik en ingewikkeld boek wil beginnen. In de 250 pagina's vlieg je door het verhaal heen en leer je de personages en de wereld een beetje kennen. Het bevat lekker wat diversiteit en tieners die goede beslissingen maken en niet te naïef overkomen.

Quote

Alles leeft en bloeit en ademt, alsof de planeet Mars nooit is doodgegaan - Dromen in rood, Jen Minkman.