Boni

Gepubliceerd op 5 juni 2024 om 15:00

Musical: Boni

Lengte: 2 uur, 45 min (inclusief pauze)

Speelt t/m: 20-04-2024 (op verschillende plekken in het land)

 

Het verhaal

Boni de musical volgt het levensverhaal van Boni. Boni was een vrijheidsstrijder die nog steeds heel erg tot de verbeelding spreekt. Diep in de jungle weet hij zich te verbergen en onaantastbaar en zelfs bijna onsterfelijk te maken. Hij trainde zijn mensen tot geduchte vijanden van de kolonisten en voerde hij met zijn team overvallen uit op de plantages in oost Suriname. Door zijn successen sloten steeds meer gevluchte tot slaaf gemaakten zich bij Boni aan.

 

Na een lange, zware strijd wordt Boni verraden en gedood. Maar sterft daarmee alles van Boni? Dit verhaal eindigt in een mythe waarin de geest van Boni voorleeft en hoop geeft op een betere toekomst.

Wat vond ik ervan:

Boni de musical was echt een geweldige show om te zien. De hele ervaring begint al bij de vooraankondiging, waar de theaterregels worden verteld en op een grappige manier werd verteld dat je telefoon uit moest staan. Hierdoor kwam je meteen al in een goede sfeer te zitten en het was eens iets anders dan zo'n standaard aankondiging.

 

Toen de show begon voelde je meteen de chemie tussen alle acteurs. De groep voelde als één en die kracht liet de musical heel vloeiend gaan. Hierdoor kwam je als toeschouwer ook echt meteen in het verhaal te zitten. Ook vond ik het een leuk detail dat de musical niet meteen bij het begin begon, maar dat er een groep het toneel opkwam die het verhaal van Boni zouden komen vertellen. Hierdoor werden op het toneel de rollen "verdeeld" en wist je dus meteen wie wie speelde en welke dubbelrollen er waren. Al werden die dubbelrollen zo verschillend aangegeven dat je als kijker geen moment twijfelde welk personage nu op het toneel stond.

 

Het verhaal wordt grotendeels verteld door zang, rap, dans en spoken word. Alle teksten waren ontzettend mooi vormgegeven en in elke scène zaten wel rake teksten, die zeker binnenkomen en je laten nadenken over de geschiedenis. Ook waren de dansmoves tot in perfectie goed uitgewerkt en kwam de emotie tijdens elke dans ook super goed over. Ook de combinatie van licht samen met de dans was goed op elkaar afgestemd en bracht alles tot één geheel.

 

Een extra leuke toevoeging in deze voorstelling vond ik het gebruik van de inheemse taal in combinatie met het Nederlands. Dit maakte de musical echt eigen en zorgde ervoor dat het verhaal nog meer tot leven kwam in de tijd en plaats waar het afspeelt. Ook de kleding en de details die erop zitten, zoals Tembe art, Pangi en het Afaka-schrift, zagen er perfect uit.

 

Het decor was niet uitbundig, maar paste perfect in het verhaal. Alles wat er nodig was om dit verhaal te vertellen was aanwezig en de acteurs brachten de meeste magie. Een groot decor zou helemaal niet hebben gepast in deze musical.

 

Al met al heb ik de hele musical ontzettend genoten van alles en ik denk dat iedereen wel iets van deze musical kan leren. En bovenal dat we deze vrijheidsstrijders niet vergeten.

 

Conclusie

Deze musical speelt nog t/m 20 april op verschillende plekken in het land en ik raad je echt aan om als het kan nog heen te gaan. Deze musical is echt een spektakel om te zien en het verhaal wordt op een ontzettend mooie manier tot leven gebracht. Je ziet de kracht van alle personages in elke scène. En zoals ook in de musical wordt gezegd, wil ik afsluiten met het volgende: Wi na Boni

 

Bronvermelding:

Foto's gebruikt in deze post: Boni de musical / pers