Interview | Manon Visser

Gepubliceerd op 29 maart 2024 om 15:00

Hallo Manon, wat leuk dat je tijd wil maken voor dit interview. De vragen komen zowel van mij als van andere lezers die van alles willen weten over Nederlandse schrijvers. Voordat we naar de vragen gaan, kun je jezelf misschien even voorstellen voor de mensen die je misschien nog niet (zo goed) kennen.


Hoi, ik ben Manon! Ik ben 25 jaar en ik ben docent op het HBO, bij de opleiding Forensisch Onderzoek. Daarnaast ben ik auteur van In de Spotlights en Wens voor de wereld, twee YA romans. Ik hou van lezen (wat verrassend 😊), films kijken, handballen en leuke dingen doen met vrienden. Ik ben in de buurt van Utrecht dus ik ben regelmatig te vinden in de boekhandel Broese, een van mijn favoriete plekken! Momenteel werk ik aan jeugdboeken en een YA, maar ik hou nog even voor me waar dit over gaat 😛

 

Wat een leuke dingen allemaal! Zo weten de lezers meteen een stuk meer over jou. Laten we dan nu echt beginnen met het stuk over schrijven, daarvoor gaan we eerst helemaal terug naar het begin. Waardoor ben jij gaan schrijven?

 

Ik schrijf al heel lang, sinds mijn zestiende denk ik. Toen deed ik dit nog op Wattpad, een online platform. Daar is In de spotlights eigenlijk ook ontstaan, onder een andere naam. Ik ben gaan schrijven omdat ik altijd al verhaaltjes verzon en toen ik zestien was dacht ik, laat ik eens die verhaaltjes uitbreiden tot een boek! Een paar jaar later pakte ik de hobby weer op en toen dacht ik, laat ik een gokje wagen en dat is gelukt!

 

Wat een ontzettend leuke reis heb je al gemaakt! Hoe kom jij eigenlijk aan de ideeën van je verhalen?

 

Overal eigenlijk wel, gewoon door om me heen te kijken, te luisteren en te beleven. Muziek speelt ook een grote rol, dat zit ook veel in In de spotlights, maar Wens voor de wereld is zelfs gebaseerd op een liedje van Ryan Hurd.

 

Super leuk dat je muziek zoveel kan gebruiken in/bij je verhalen! Krijg je daar dan ook inspiratie van of krijg je die van iets/iemand anders?

 

Mijn beste vriendin, Tamara Arts en een hele goede vriendin, Rani de Vadder, maar ook de mensen en gebeurtenissen om me heen. Muziek helpt om de toon te zetten.

 

Echt super fijn dat je mensen om je heen hebt die je zo kunnen inspireren! Kijk je dan ook naar hun op als een voorbeeld? Of heb je andere voorbeelden in de literaire wereld?

 

Suzanne Collins blijft een van mijn favorieten, maar ook mijn collega's Chinouk Thijssen, Laura Diane, Tamara Arts en Rani de Vadder.

 

Wat een geweldige auteurs staan er in dat rijtje! Een aanrader voor de lezers om ook deze auteurs eens op te zoeken en hun boeken te lezen. Om weer verder te gaan met het schrijven zelf. Heb jij wel eens last van een writers-block en zo ja, hoe overkom je die dan?

 

Haha goeie vraag, ik zou willen weten dat iemand mij een tip kan geven, want momenteel wil het even niet lukken. Dus als iemand een tip heeft: let me know!

 

Dat kan natuurlijk ook! Er zijn in de vorige interviews al heel wat tips gegeven door mede schrijvers ;). Maar wie ook nog een goede tip heeft, kan dat natuurlijk altijd met Manon zelf delen :). Maar als het schrijven wel goed gaat, waar haal jij dan de motivatie vandaan om te gaan schrijven?


Het is gewoon wel iets wat ik heel erg leuk vind, motivatie moet komen omdat ik het verhaal zo leuk vind. En soms zitten andere dingen even in de weg als het ware en dan wil je wel schrijven, maar lukt het even niet. Ik merk dat forceren niet gaat helpen.

 

Dat klopt helemaal! En waar schrijf jij dan het liefst aan je verhalen?

 

Op mijn werkkamer of aan de keukentafel! Samen met Tamara Arts schrijven vind ik ook super leuk!

 

Dat klinkt echt heerlijk! Vooral het samen schrijven met andere mensen kan enorm helpen. En hoe vaak in de week/maand schrijf je dan ongeveer?

 

De laatste tijd te weinig haha, maar ik probeer toch een keer in de week te gaan zitten.

 

Dat is heel herkenbaar, maar wel super dat je het wel gewoon blijft proberen! Hoelang duurt het dan gemiddeld om een boek te schrijven voor jou?

 

3 maanden tot een jaar denk ik. Ook dit is afhankelijk van hoe ik mij voel. Ik zit momenteel eventjes in een schrijfdip, dus nu schrijf ik niet zo snel. Wens voor de wereld schreef ik in 3 maanden, dat is dan ook wel weer erg snel haha.

 

Dat is zeker snel! Maar als je lekker in een verhaal zit, kan het allemaal ineens heel snel gaan. Heb jij ook een genre waar je dan het liefst in schrijft?

 

Ik denk dat ik niet een genre heb wat ik het liefst schrijf. Het is heel erg afhankelijk van mijn eigen gevoel. YA contemporary vind ik zelf wel altijd heel leuk, zo'n lekker feelgood gevoel krijg ik er van!

 

Dat gevoel krijg je zeker van die boeken! Schrijf je dan ook al in andere genres? Of wil je dat in de toekomst nog eens proberen?

 

Ja, dat doe ik nu al! Jeugdboeken, dit leek me erg leuk en ik heb nu het eerste boek daarvan geschreven. Nu nog hopen dat het uitgegeven wordt!

 

Dat klinkt echt heel erg leuk om te doen! Ik ben heel benieuwd of het uitgegeven wordt en wat het verhaal dan is geworden. Je hebt natuurlijk ook al wat verhalen geschreven, heb je dan ook een doel dat je wil bereiken met het delen van die boeken?

 

Mensen een boodschap meegeven en mensen een verhaal geven waarin ze zichzelf kunnen herkennen, al zit het maar in de kleine dingen.

 

Dat is echt een heel erg mooi doel! En verwerk jij dan ook persoonlijke dingen in al je verhalen?

 

Zeker! Een voorbeeld hiervan is Kate's vader, die heel luidruchtig chips zit te eten op de bank. Dat doet mijn lieve papa ook.

 

Dat zijn zeker leuke, kleine dingetjes om in een verhaal te verwerken! Je hebt natuurlijk al twee boeken uitgegeven, ben je op dit momente dan ook alweer bezig met nieuwe verhalen?

 

Op het moment liggen er projecten waar ik mee bezig ben.

 

Oh, dat is super leuk! En staan er dan ook alweer wat nieuwe verhalen op de planning?

 

Natuurlijk! Ik ben al een tijdje wat stiller geweest, maar ik ben niet van plan om te stoppen met schrijven. Het weer begint ook weer mooier te worden en dat helpt mijn inspiratie ook altijd heel erg!

 

Super leuk! Heb je misschien ook al een voorproefje van zo'n nieuw project?

 

Nee, dit hou ik nog even voor me 😉

 

Dat maakt mij heel nieuwsgierig! Hoe verliep jouw uitgeefproces eigenlijk met je eerste twee boeken?

 

Via Uitgeverij Clavis! Ik had ze mijn manuscript toegestuurd en ze waren enthousiast, dus gingen ze over tot uitgeven.

 

Echt super leuk! En als lezer ben ik heel blij dat het hebben uitgegeven. Van de twee uitgegeven boeken, zit daar ook een favoriet tussen?

 

Wens voor de wereld tot nu toe!

 

Ik vond dat ook echt een heel mooi boek om te lezen! Heb je daarnaast ook een favoriet personage? Toevallig uit hetzelfde boek misschien?

 

Oliver en Charlie!

 

Die twee vond ik ook echt super leuk! Echt hele mooie personages. Heb je van al je geschreven boeken, uitgegeven of niet, ook eentje die je het moeilijkst vond om te schrijven?


Ik denk mijn huidige project. Het is namelijk best een puzzelwerkje om het in elkaar te laten vallen zonder het vanaf moment 1 al duidelijk te maken.

 

Oeh, dat maakt mij nog nieuwsgieriger naar dat geheime project! Als afsluiter van dit interview wil ik je graag nog vragen of je nog tips hebt voor andere (beginnende) schrijvers?

 

Schrijf wat je leuk vindt! Dat is het belangrijkste. ❤️

 

Dat is een hele mooie tip! 

 

Heel erg bedankt voor dit ontzettend leuke interview, Manon! Ik ben ontzettend benieuwd naar verhalen die we in de toekomst nog van je kunnen verwachten en ik hoop dat hiermee misschien nog meer mensen ervan overtuigd zijn om je 2 gepubliceerde boeken eens op te pakken en te gaan lezen!