Identiteit

Gepubliceerd op 7 juni 2024 om 15:00

Titel: Identiteit

Auteur: Meke Levenga

Genre(s): Roman, Mysterie

Mijn beoordeling: 3/5 sterren

Andere boeken door deze auteur: Wanneer bloemen verwelken

Leeftijdscategorie: Young Adult

Aantal bladzijden: 302

Uitgever: Clavis

Trigger warnings: Moord, zelfmoord (gedachten), mishandeling, geweld, pesten

Het verhaal

Roman kan al zijn hele leven zien hoe oud iemand is en wanneer die persoon zal overlijden. Iets wat je kan zien als een handige gave, maar het heeft Roman nog niet veel geluk gebracht. Zijn vader vermijdt hem zo veel mogelijk nadat zijn oudere broer en moeder in een zwaar auto-ongeluk terechtkomen. Op school is hij een buitenbeentje en als hij iemand probeert te helpen doordat de sterftecijfers veranderen, wordt hij voor gek uitgemaakt. Niemand neemt hem echt serieus. Op zijn nieuwe school ontmoet hij een meisje, Maggie, zij is net als Roman een buitenbeentje. De twee beginnen met elkaar om te gaan, maar tegelijkertijd is er een moordzaak gaande in hun omgeving, waar Roman en Maggie vrij vaak deels bij betrokken zijn. Romans vader is alleen daar nog mee bezig, maar hij kijkt sowieos niet veel meer om naar Roman sinds het ongeluk. Roman zelf probeert meer met zijn gave te doen dan alleen toekijken, al is hij ook vooral op zoek naar wie hij zelf nou eigenlijk is.

 

De personages

Het hoofdpersonage in dit verhaal is Roman en je volgt het verhaal vanuit zijn pov (point of view). Roman is een jongen die al veel heeft meegemaakt in zijn leven en een beetje een buitenbeentje is. Al vrij snel kom je te weten dat hij door een gevecht van school is gestuurd en daarom op deze nieuwe school begint. Roman probeert om niet meer in de problemen te komen, maar een groepje jongens blijft hem achterna zitten en pesten, waardoor dat iets moeilijks wordt. Op diezelfde school leert hij Maggie kennen, zij is net als hem een beetje een buitenbeentje en er valt iets op aan haar. Haar getal. Roman wil daarom meer van haar weten, maar komt er al snel achter dat ze meer is en hij goed met haar om kan gaan als persoon, niet om welk getal boven haar hoofd hangt.

 

Verder woont Roman met zijn vader en zijn moeder. Zijn vader is alleen nog maar bezig met zijn werk en kijkt eigenlijk niet om naar Roman. Behalve om een preek te geven als hij zich in de problemen heeft gewerkt. Romans moeder was vroeger een danseres, maar na een auto-ongeluk is ze nooit meer de oude geworden en heeft ze 24/7 zorg nodig. Daarvoor loopt Carla vaak bij hen in huis. Roman kan goed met haar overweg en vindt eigenlijk dat zij veel te veel voor zijn familie doet.

 

Dit zijn voor het grootste gedeelte de belangrijkste personages in het verhaal, maar daarnaast zie je nog meer gezichten die op een manier iets voor Romans leven betekenen.

 

De setting

Dit verhaal speelt zich af in de gewone wereld en komt daardoor al vrij snel herkenbaar naar voren voor de meeste lezers. Het zou zo elke random stad in Nederland kunnen zijn. Wel zorgt de auteur ervoor dat de wereld niet saai voelt en als een grijze, lege ruimte. De omgeving wordt goed beschreven en ook kleine details over verschillende ruimtes worden gedeeld, waardoor de omgeving om de personages heen ook altijd in leven is.

 

Mijn mening

Dit verhaal begint meteen met een ontzettend leuke zin en daaropvolgend een goede scène. Het zet meteen een toon voor de rest van het verhaal en neemt de lezer gelijk mee op reis met Roman. De schrijfstijl is vanaf de start goed te volgen en de schrijfster beschrijft de scènes en sferen in het boek heel erg mooi. Als lezer voel je al snel mee met Roman, vooral doordat de emoties van alle personages heel duidelijk worden gemaakt. Het verhaal gaat vrij vlot en het kost ook niet veel moeite om erin te komen.

 

Wel had ik een paar kleine dingen tijdens het lezen die ik iets minder vond. Zo had ik graag meer willen zien of weten over zijn gave. Is Roman niet benieuwd of er meer mensen zijn zoals hij? Wat kan hij er allemaal mee bereiken? Hoe maakt het hem zichzelf? En dus ook meer over hoe hij op zoek gaat naar zijn eigen identiteit. Voor mijn gevoel begon dat sterk, maar uiteindelijk eindigde het iets minder. Hier had ik best wel meer over willen lezen, omdat ik het concept met de getallen heel erg leuk vind bedacht, maar het voor mij soms iets te veel op de achtergrond ligt om echt een groot ding van het verhaal te zijn.

 

Daarnaast vond ik het thriller aspect er niet echt in passen. Ik had dit dan ook liever iets meer gezien. Buiten dat Roman benoemt dat zijn vader ermee bezig is, merk je er verder niks van in de stad. Er wordt niet over gepraat, niets over gedeeld, de moorden gebeuren gewoon. Daarbij vond ik het ook niet met heel erg veel spanning beschreven. Er waren wel wat hints richting de dader, maar je miste het verhaal van het motief van de dader gedurende het verhaal.

 

Voor mij ging het verhaal op het laatst sowieso heel erg de versnelling in en eindigde het heel abrupt. Ik miste een echte afsluiter met Roman en zijn vader en alle andere mensen om hun heen. Het verhaal bouwde heel erg op naar het einde en toen was het voorbij voordat je het doorhad. Ik had dan ook niet de moordenaar op de laatste bladzijde ontmaskerd, maar iets eerder om het verhaal zelf als lezer ook goed af te kunnen sluiten.

 

Naast deze dingen vond ik dit een leuk verhaal, want deze schrijfstijl is heel fijn om te lezen. Ik vond de aspecten die ik hierboven heb genoemd iets minder, maar dat betekent niet dat ik het verhaal op zich niet leuk vond, want dat is zeker wel het geval. Ik heb dit verhaal bijna in één zitting gelezen en dat doe ik echt niet als ik een verhaal helemaal niks vind. De emoties van de personages en de schrijfstijl liet me steeds weer doorlezen en dat is altijd een heel goed iets. Ik had alleen hier en daar misschien net iets anders (en meer) verwacht. Maar over het algemeen heb ik echt genoten van dit verhaal en is het een leuk boek om even tussendoor te lezen. Het leest makkelijk weg en voor je het weet, heb je het boek alweer uit.

 

Conclusie

Identiteit is een verhaal voor young adults die goed geschreven is en lekker wegleest. Als lezer zit je vrij snel in het verhaal en heb je te doen met Roman. Het concept is super leuk bedacht en zeer origineel. Het verhaal is ook makkelijk en goed te volgen. De schrijfstijl is heerlijk en je wil de hele tijd weten wat er nog meer zal gebeuren. Een ontzettend mooi debuut.

 

Quote

"Ik glimlach en ik geloof haar. Alles komt goed." - Meke Levenga, Identiteit.

 

{Ik heb dit boek ontvangen als fysiek recensie-exemplaar, waarvoor ik uitgeverij Clavis voor bedank. Dit heeft echter geen invloed op mijn mening van het verhaal}