Dans van de maanroos

Gepubliceerd op 20 maart 2024 om 15:00

Leeftijdscategorie: Young adult

Aantal bladzijden: 138

Uitgever: Jewel books

Titel: Dans van de maanroos

Auteur: Jami Leigh

Nederlandse vertaler:

Genre(s): Fantasie,  koninklijk

Mijn beoordeling: 4/5 sterren

Andere boeken door deze auteur: De Lumin kronieken (duologie)

Vind Jami Leigh hier:

Het verhaal

Dans van de maanroos volgt het verhaal van Lucille, die wegvlucht van haar dorp om niet te worden vermoord voor een diefstal die ze heeft gepleegd. Ze rent een vervloekt bos in en schudt zo haar achtervolgers van zich af. Niemand durft zomaar het vervloekte bos te betreden en niemand die het betreedt keert ooit nog terug. Lucille zakt door ijs heen en belandt zo in de wereld Lumin. Hier ontmoet ze al snel Zayne, die haar een hele andere wereld laat zien. Een wereld die Lucille ook voor de rest van haar leven kan leiden.

 

De personages

De hoofdpersonages in dit boek zijn Lucille en Zayne. Lucille is een jonge vrouw, die overleeft door te stelen. Als ze een amulet van een edelvrouw heeft gestolen, en betrapt wordt, vlucht ze weg het vervloekte bos in. Hierdoor komt ze in een hele andere wereld terecht. Een wereld waarvan ze het bestaan niet wist. Toch blijft Lucille sterk in haar schoenen staan en weet ze ook hier haar eigen weg te vinden en dat pad te bewandelen. Zayne is iemand die Lucille al snel tegenkomt als ze in Lumin aankomt. Zayne is een mysterieus personage, die in het begin nogal geheimzinnig doet over het beroep dat hij uitvoert en wat hij nu eigenlijk is. Zayne probeert een heel mooi leven voor Lucille neer te zetten. Maar Lucille neemt dat niet in dank af wat voor de nodige spanningen zorgt tussen de twee.

 

 De setting

Dit verhaal speelt zich af in de fictionele wereld Lumin. Deze wereld wordt door de auteur heel mooi neergezet en ondanks dat je door het verhaal heen vliegt, is er genoeg aandacht voor world building. Niet alleen hoe de wereld eruitziet, maar ook de gewoonten, het leven, eten & drinken, het gehele plaatje wordt behandeld. De auteur zelf weet heel goed hoe de wereld eruitziet en niets in de world building voelt geforceerd aan. Alles wordt op een natuurlijke manier verteld en het helpt ook dat het hoofdpersonage ook niet bekend is in deze wereld en dus ook van alles moet ontdekken.

 

Mijn mening

Dans van de maanroos is een ontzettend leuk kortverhaal. Het verhaal zit goed in elkaar en de personages zijn leuk en grappig om te volgen. Er gebeuren genoeg hilarische momenten, maar ook emotionele scènes worden erin verwerkt. Ook vond ik de world-building ontzettend goed gedaan en het plot leuk bedacht.

Het fijne van deze novella vind ik ook dat er maar 1 groot plot in zit en je dus niet te veel hoeft na te denken bij dit verhaal, maar het gewoon lekker rustig tussendoor kan lezen. Het is namelijk niet heel moeilijk om in dit verhaal te komen, de schrijfstijl is echt heel toegankelijk. Het verhaal blijft er ook rustig door en zorgt voor meer kennis over de hoofdpersonen. Het tempo ligt vrij hoog, maar bij dit verhaal past dat ook echt heel goed. Je vliegt erdoorheen, maar het voelt niet alsof je belangrijke informatie mist en het plot niet kan volgen.

Het enige wat ik dan ook weer jammer vond, is dat het juist zo kort is. Ik had nog wel veel meer kunnen lezen over deze personages. Dus Jami, als je ooit inspiratie krijgt: een nieuw avontuur van het team Lucille en Zayne, ik zal het meteen lezen. Het mag dan ook gewoon weer een kort verhaal zijn, maar ik denk dat deze twee nog veel meer leuke, grappige avonturen kunnen beleven met hoe ze te werk gaan.

Voor nu moet ik het enkel met dit verhaal doen. Waar ik echt van begin tot einde van heb genoten. Ik vond het al een leuk verhaal bij het proeflezen, maar de tweede keer vond ik het verhaal nog beter (ook door de kleine wijzigingen) en heb ik deze personages echt in mijn hart gesloten. En de wereld ook. Dus ik ga maar snel door met het lezen van de duologie die ook in deze wereld afspeelt om nog niet helemaal afscheid te hoeven nemen.

 

Conclusie

Dans van de maanroos is een heel mooi kortverhaal, die je zo even lekker tussendoor kan lezen. Het verhaal heeft gewoon 1 plot en geen ingewikkelde bijverhalen, waardoor je niet al te veel hoeft na te denken tijdens het lezen. De schrijfstijl is ontzettend mooi en neemt je gelijk mee in het verhaal. Ook worden de personages goed neergezet en is het verhaal leuk bedacht. Een pluspunt is dat dit verhaal zich afspeelt in dezelfde wereld als de eerder uitgekomen duologie van deze auteur. Dus zeker een aanrader om die duologie ook na dit verhaal te lezen. Of om dit verhaal te lezen nadat je de duologie al hebt gelezen en nog eens wil terugkeren naar die wereld.

 

Quote

"Wanhoop had mijn leven gered" - Jami Leigh, Dans van de maanroos

 

{Ik heb dit boek ontvangen als digitale arc, waarvoor ik de auteur: Jami Leigh bedank. Dit heeft echter geen invloed op mijn mening van het verhaal}