Wens voor de wereld

Gepubliceerd op 25 maart 2024 om 15:00

Leeftijdscategorie: Young adult

Aantal bladzijden: 377

Uitgever: Clavis

Titel: Wens voor de wereld

Auteur: Manon Visser

Genre(s): Contemporary

Mijn beoordeling: 4/5 sterren

Andere boeken door deze auteur: In de spotlights

Vind Manon Visser hier:

Het verhaal

Wens voor de wereld volgt het verhaal van Kayla, nadat haar tweelingbroer, Xavier, is overleden. Kayla leeft als een soort zombie verder en denkt niet dat ze ooit nog echt gelukkig kan zijn. Maar dan komt Oliver in haar leven en begint ze haar "oude" vrienden weer meer te zien. Ze beginnen Xaviers levensdoel voort te zetten en pakken zo ook hun eigen plek in de wereld. Het laat Kayla weer echt leven, maar natuurlijk zullen nog steeds niet alle momenten geweldig zijn.

 

De personages

De hoofdpersoon in dit verhaal en vanaf wie je het verhaal volgt is: Kayla. Zij is haar tweelingbroer verloren in een auto-ongeluk en ziet nu geen plezier meer in het leven. Haar tweelingbroer was er immers altijd. Als de mensen om haar heen vinden dat het echt niet meer kan, gaat ze langs bij een praatgroep voor rouwende jongeren. Daar ontmoet ze Oliver.

Oliver is een vriend verloren en gaat daarom langs bij de praatgroep. Maar net als Kayla vindt hij het helemaal niks. Wel kunnen de twee vanaf het begin goed met elkaar opschieten, maar Oliver doet ook heel vaag over de vriend die hij is verloren. Waardoor niet iedereen hem vertrouwt.

Als Kayla weer wat meer tot leven komt, zie je ook haar vrienden, onder wie Charlie en Travis, maar gaandeweg het verhaal wordt Kayla ook hechter met de andere leden van de band van Charlie en Travis en Charlie's vriendin Jessie. Al deze mensen zorgen ervoor dat Kayla echt weer zichzelf wordt. En hoewel Xavier nooit meer terugkomt, zullen ze er alles aan doen om hem nooit te vergeten.

 

De setting

Dit verhaal speelt zich af in een klein plaatsje genaamd "Port Brighte". Ons hoofdpersonage is in ieder geval niet echt onder de indruk van de plek waar ze woont en verlaat het liever. Maar naarmate het verhaal vordert leert ze de plek ook meer te waarderen. En dat doe je als lezer ook. In het begin voelt het wat vlak en saai, maar naarmate Kayla meer gaat leven, voel je ook meer leven in de setting van het verhaal komen. Ook door de wensen die de buurt meer bij elkaar brengt, voel je het leven echt van de bladzijden komen en wordt ook de setting van dit verhaal 3d.

 

Mijn mening

Wens voor de wereld is echt een ontzettend mooi verhaal. Ik had dit boek het liefst in één keer uitgelezen, want ik kon echt niet stoppen met het lezen van dit verhaal. Het concept vind ik echt zo leuk bedacht en ik was ook zelf steeds benieuwd naar de wensen die in het boek naar voren komen.

De wensen vormen een beetje de rode draad in het verhaal, maar daar omheen bloeien er ook vriendschappen en liefdes op. Die zo ook het nodige drama soms met zich meebrengen. De schrijfstijl van de auteur vond ik echt heel fijn in dit verhaal en ook de personages vond ik leuk om te volgen.

Er waren een paar dingen die ik iets minder realistisch vond tijdens het lezen. Zoals dat ze ineens miljarden mensen bereiken en ook 2 miljard downloads hebben op een app (binnen een paar dagen). Ik had hier misschien iets meer onderzoek naar gedaan in hoeveel volgers bekende mensen (en stichtingen) hebben en hoeveel downloads bekende apps, want nu haalde dit voor mij een beetje sfeer weg uit het verhaal. Ook voelden sommige dialogen in de appjes wat geforceerd en raar aan. Tijdens gewone praat dialogen had ik dit niet, maar de appjes lazen soms een beetje vreemd en niet natuurlijk. Ook het drama dat gemaakt werd rondom Oliver op het eind vond ik wat overdreven, het was niet eens zo heel groot en die jongen kreeg geen kans om het uit te leggen. Al voelde de uiteindelijke goedmaker ook wat snel voor de hoeveelheid drama die er eerst was.

Buiten dat heb ik van elke bladzijde genoten en vind ik dit echt een aanrader voor iedereen om te lezen. Dit is echt een heel goed boek en dat van eigen bodem. Ook raad ik iedereen aan om jezelf eens de vraag te stellen en een wens voor de wereld te doen. Want zoals in het boek ook staat: We hebben meer mensen zoals Xavier in het leven nodig (en natuurlijk de groep die de wensen uit laat komen).

Ik zou dit boek echt zo nog een keer kunnen lezen, want ondanks de soms zware onderwerpen is dit boek zo luchtig geschreven en bevat het ook de nodige humor. Oh, en ik vond de doorbraak van de band ook echt geweldig, zeker hoe ze dat echt hebben durven doen naar aanleiding van de wens van Xavier.

Echt een super goed verhaal en ik hoop dat er nog meer van dit soort mooie, goede verhalen van deze auteur zullen verschijnen in de toekomst.

 

Conclusie

Wens voor de wereld is echt een ontzettend mooi Young Adult Contemporary. De schrijfstijl is super toegankelijk en het verhaal en de personages worden goed neergezet. Ook is de rode draad met de wereld wensen mooi bedacht en ook nog eens iets origineels. Het laat je als lezer ook nadenken. Dit is echt een verhaal wat je aan één stuk door wil lezen en hoewel misschien niet alles even realistisch is, is het echt een top verhaal dat ik zeker iedereen aanraad om eens te lezen.

 

Quote

"Als je een wens voor de wereld mocht doen, wat zou je dan wensen?" - Manon Visser, Wens voor de wereld